GT: HR Directeur populairste rol voor topvrouwen

17 maart 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Wereldwijd worden anno 2014 24% van de topfuncties bekleed door vrouwen. Kijken naar deze groep topvrouwen, vervult het merendeel van hen de rol van HR Director. De minst populaire positie onder vrouwen is niet geheel verwonderlijk de rol van Chief Information Officer (CIO).

In het rapport ‘Women in Business’ analyseerde Grant Thornton de positive van vrouwen in de wereldwijde arbeidsmarkt. Het accountants- en adviesbureau keek ondermeer naar de opleidings-achtergrond, het aantal vrouwen in management posities en het gebruik van HR initiatieven voor meer vrouwelijke participatie in het personeelsbestand. Het onderzoek is gebaseerd op input van ruim 6.700 (senior) managers werkzaam bij mid-market bedrijven in 45 landen.

De analyse laat zien dat HR Director de meest gebruikelijke rol is voor topvrouwen – een kwart van de P&O leidinggevenden is inmiddels van het vrouwelijke geslacht. Op de tweede plaats komt de rol van CFO, met 23% van die rollen ingevuld door vrouwen. Het aandeel van vrouwen die een bedrijf leiden als CEO of Managing Director steeg van 5% in 2012 naar 10% anno 2014.

Percentage of roles held by women

De onderzoekers keken verder naar de vertegenwoordiging van topvrouwen per branche. Hieruit blijkt dat organisaties met een sterke link naar de publieke sector de meeste vrouwen in leidinggevende rollen laten zien. Meer dan de helft van de ‘education & social services (51%) organisaties heeft vrouwen binnen het senior management, terwijl de zorgsector (29%) ook ver boven het gemiddelde uitsteekt. Bedrijven in servicesegmenten als hospitality (37%), financiële diensten (29%) en professionele diensten (27%) hebben ook een relatief hoger aandeel van vrouwen in senior rollen. Vrouwen zijn slechter vertegenwoordigd in de primaire bedrijfssectoren als mijnbouw (12%), landbouw en energie (beiden 16%).

Proportion of women in senior roles by industry

Aantal topvrouwen stagneert

Bovendien concluderen de adviseurs dat de wereldwijde doorstroom van topvrouwen in de afgelopen jaren is gestagneerd. Nederland behoort op dit gebied zelfs tot de slechts presterende landen. Zie het artikel ‘Weinig NL topvrouwen in midmarket’ voor meer informatie hierover.