Grant Thornton: Weinig NL topvrouwen in midmarket

11 maart 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Nederland heeft relatief weinig topvrouwen in ‘de top’ van het mid-markt bedrijfsleven. Wereldwijd bekleden vrouwen circa een kwart van de senior managementrollen, in Nederland gaat het om één op de tien. Daarmee neemt ons land - na Japan - een van de laagste posities wereldwijd in. Dat blijkt uit het ‘Women in Business’ onderzoek van Grant Thornton gehouden onder ruim 6.700 (senior) managers werkzaam bij mid-market bedrijven*.

Topvrouwen

Ondanks de toenemende focus op meer diversiteit en vrouwen in de top stagneert de wereldwijde doorstroom van topvrouwen. Zo bleef het percentage vrouwen in hoge bedrijfsposities binnen de eurozone met 23% vrijwel gelijk aan 2013 (22%). Wereldwijd ligt het percentage anno 2014 op 24%, net zo veel als zeven jaar geleden.

Grant-Thornton - Topvrouwen

“Het is opvallend dat het aantal vrouwen in topposities niet langer groeit. Er is veel aandacht voor het onderwerp en meer vrouwen dan ooit hebben toegang tot goed onderwijs, zoals bijvoorbeeld in de opkomende economieën” aldus Karin van Wijngaarden, partner bij Grant Thornton.

Nederland

In vergelijking met de overige 45 bestudeerde landen behoort Nederland tot de slechts presterende landen. In totaal is 10% van de ‘topfuncties’ in het mid-market segment in handen van een vrouw, daarmee neemt ons land na Japan de een-na-laatste positie in. Rusland, Indonesië en Letland morgen zich koplopers noemen, met percentages van boven de 40.

Grant Thornton - Topvrouwen per land


* Mid-market = 100 - 499 werknemers en een jaaromzet tussen de $20 miljoen en $2 biljoen.