Accenture: Aantal topvrouwen wereldwijd neemt toe

04 maart 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het aantal vrouwen in topfuncties gaat de komende jaren wereldwijd toenemen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Accenture gehouden in 32 landen, waaronder Nederland.

In het kader van Internationale Vrouwendag 2014 (8 maart) ondervroeg Accenture 4.100 professionals naar de rol van vrouwen in de arbeidsmarkt van 2020. Het onderzoek bevestigt een trend die al langer zichtbaar is: de positie van vrouwen binnen het bedrijfsleven gaat vooruit.

Bijna driekwart van de respondenten (71%) denkt dat het aantal vrouwen in topfuncties zal toenemen. 70% denk ook dat het aantal vrouwelijke CEO’s verder zal groeien, waarvan 15% zelfs een significante toename voorziet. In Nederland denkt echter ‘maar’ 54% van de respondenten dat het percentage vrouwelijke CEO’s gaat toenemen.

Women with CEO positions in 2020

Klaar voor senior management

Ook vroeg het consultancybureau respondenten naar de mate waarin vrouwen worden klaargestoomd voor een rol in het senior management. Internationaal gezien geeft 44% van de deelnemers aan dat hun bedrijf, in vergelijking met vorig jaar, meer vrouwen voorbereiden voor management functies. Onder Nederlandse deelnemers is dit slechts 22%.

Volgens Manon van Beek, directeur van Accenture in Nederland, is deze bevinding opvallend te noemen. “Het verbaast me eigenlijk dat het onderzoek aantoont dat in Nederland de perceptie bestaat dat vrouwen niet goed worden voorbereid op een senior rol in de organisatie. Ik zie juist alle signalen in de andere richting wijzen binnen onze eigen organisatie en in onze klantenkring.”

Katinka de Korte, verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid bij Accenture, benadrukt dat bedrijven breder moeten kijken dan alleen het percentage vrouwen in topfuncties. “Belangrijker is echter dat bedrijven naast focus nu ook echt investeren in vrouwen. Kennisplatformen, innovatieve trainingen en leiderschapsontwikkeling zorgen ervoor dat de krachten en kwaliteiten van vrouwen op de juiste plek in de organisatie optimaal tot hun recht komen.”

Werkende ouders

Verder toont het onderzoek ook aan dat ruim een derde van de werkende ouders (man: 36%; vrouw 38%) niet zou werken als ze het konden betalen. Overigens heeft twee keer zoveel mannen (man: 50%; vrouw 23%) liever dat hun echtgenoot of partner thuis blijft.

Accenture - Werkende ouders