Grote verschillen in kosten drank- en horecavergunning

03 maart 2014 Consultancy.nl

Er is een schrikbarend groot verschil in kosten van een drank- en horecavergunning in Nederland. Dat blijkt uit een recente vergelijking (38 gemeenten) van onderzoeksbureau Panteia. Kroeghouders moeten soms wel honderden euro’s meer afstaan dan hun branchegenoot in een naaste provincie.

De drank- en horecavergunning gebaseerd op de Drank- en Horecawet uit wetsboekartikel 3. Bij schenking of verkoop van alcohol is een drank- en horecavergunning verplicht. Ieder kroeg, restaurant, sportkantine, buurthuis of verenigingsonderkomen moet in bezit zijn van dit geldige document.

Grote verschillen in kosten drank- en horecavergunning

In Apeldoorn betalen horecaondernemers veruit het meeste aan een drank- en horecavergunning: €1.314. Arnhem volgt op de tweede plaats met €1.231. Almelo (€1.189) sluit de top drie. Opmerkelijk is dat de drie grootste steden in Nederland (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) niet vertegenwoordigd zijn in de top 10 steden met het hoogste tarief.

Minder dan tien euro

In de top 10 laagste tarief voert Gouda de lijst aan: €229,85. Hier is het onderlinge verschil in de top drie niet groter dan tien euro: Schiedam (€233,50) en Alkmaar (€237,80) completeren het podium. Het gemiddelde tarief voor een vergunning is €576,94.

Nieuws