ICT consultant vangt 55.000 per maand bij Defensie

17 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Er is afgelopen week ophef ontstaan in de Britse media over de inhuur van een dure ICT consultant. Het Britse Ministerie van Defensie betaalde een consultant voor het vervullen van een rol binnen hun IT-afdeling £2,000 (ca. €2,400) per dag, wat neerkomt op £45,000 (ca. €55,000) per maand. De kwestie ligt behoorlijk gevoelig: het Ministerie voert namelijk tegelijkertijd een enorm kosten-besparingsprogramma door, waardoor op termijn zo’n 50,000 burger- en militaire banen verloren gaan.

Interim management

Als gevolg van een capaciteitentekort in hun IT-afdeling, huurde Defensie de ervaren IT adviseur Yvonne Ferguson in om het gat te dichten. Ferguson wordt ingehuurd van Capita, een interim management specialist die professionele diensten levert aan de Britse overheid. Haar belangrijkste taak is het stroomlijnen van de talloze IT systemen binnen de afdeling. Op de lange termijn wordt Ferguson voorgedragen als de nieuwe CIO. Met een dagelijkse fee van €2,400, een salaris van omgerekend zo’n £500,000 (ca. 6 ton) per jaar, heeft haar recentelijke aanstelling echter geleid tot grote kritiek.

Vernon Coaker, shadow secretary van Defensie, over de zaak: “Het ministerie moet in de afdeling grip krijgen op de onbeheersbare kosten van hoogbetaalde consultants. In de afgelopen periode zijn de uitgaven voor externe adviseus nagegenoeg verdubbeld. Belastingbetalers verdienen het om te weten hoe hun geld wordt uitgegeven en dat dit verstandig gebeurt.”

ICT consultant vangt 55000 per maand bij Defensie

Marktconform

Het ministerie heeft de kritiek afgewezen en geeft aan dat Ferguson’s fee in lijn is met het markttarief voor dit soort senior executives. Bovendien benadrukt het departement de essentiële taak waaraan wordt gewerkt: “Defensie wordt jarenlang bekritiseerd op het gebied van IT-dienstverlening. Met de aanstelling van Yvonne Ferguson nemen we een belangrijke stap in de goede richting” aldus een woordvoerder.

Over de IT adviseur in kwestie zegt het ministerie het volgende: “Yvonne Ferguson heeft een bewezen track record in het doorvoeren van grote en complexe transformatieprogramma’s. Verder heeft ze sterke leiderschapskwaliteiten door haar ervaring als CIO bij Royal Mail en Transport for London. Ze heeft de nodige energie en drive die essentieel zijn om de visie van Defensie te realiseren: IT-systemen die agile, veilig en sterk zijn en voldoen aan onze operationele- en corporate wensen.”

€100,000 per maand

Ook in Nederland ontstond niet zo lang geleden grote ophef over de inhuur van een peperdure consultant. Nadat eind september vorig jaar naar buiten lekte dat zorgconsultant Raimond Nicodem maar liefst €95.000 factureerde voor slechts 1 maand werk, barstte een stevige discussie los in de media en politiek. Niet lang daarna besloot Nicodem uiteindelijk op te stappen als interim bestuurder van zorginstelling Humanitas DMH.