Defensie UK verdubbelt uitgaven aan consultants

28 januari 2014 Consultancy.nl

Waar de meeste ministeries wereldwijd fors moeten inkorten op het aantal manschappen, zijn bij het Ministerie van Defensie van het Verenigd Koninkrijk de uitgaven juist gestegen. Sinds april hebben de Britten meer dan £66 miljoen (zo’n €80 miljoen) uitgegeven aan externe consultants. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de periode het jaar daarvoor, toen dat nog £25 miljoen was.

Volgens het Engelse The Telegraph is Defensie nu genoopt flink te bezuinigen omdat het ministerie de afgelopen jaren zeker zo’n £10 miljard teveel heeft gespendeerd, aan onder meer verkeerde aankopen, overschrijdingen en kostbare projecten. Tot 2020 moeten daarom ongeveer 33.000 soldaten, piloten en matrozen het veld ruimen.

Defensie UK verdubbelt uitgaven aan consultants

Private kopers

Om de bezuinigingen in de militaire dienst door te voeren zijn er volgens anonieme bronnen adviseurs ingeschakeld om Defensie te adviseren bij het deels privatiseren van de inkoop van materieel en miskopen in de toekomst uit te sluiten. De privatisering mislukte vervolgens faliekant doordat het ministerie geen geschikte private kopers kon vinden.

Kritische geluiden

De Labour Party spreekt van ‘het zoveelste voorbeeld van verspilling’. Daarnaast wijzen vakbonden op het feit dat Defensie belangrijke officieren en technisch personeel wegbezuinigd, terwijl het geld aan de andere kant wordt uitgegeven aan dure adviseurs.

Minder uitgaven dan Labour

Volgens een woordvoerder van Defensie betaalt de belastingbetaler juist de beste mogelijke waarde voor zijn geld. Het inhuren van specialisten is volgens het ministerie een toevoegde waarde en de militaire dienst krijgt zodoende niche vaardigheden aangevuld. Tot slot werd er nog even haarfijn benadrukt dat de £66 miljoen van de Conservative Party in schril contrast staat met de £120 miljoen die de Labour-regering destijds uitgaf.

Minder adviseurs bij Nederlandse Defensie

In Nederland heeft Defensie de afgelopen jaren besloten flink in eigen vlees te snijden. Dat begon al zo’n twee jaar geleden toen het Rijk een bezuiniging van ruim 30 procent op externe adviseurs doorvoerde. Vervolgens daalde, voor het vierde jaar op een rij, de uitgaven aan externe consultants vorig jaar opnieuw.