Tess Bregman, 1 jaar SeederDeBoer Young Professional

13 februari 2014 Consultancy.nl

Tess Bregman is inmiddels al ruim een jaar werkzaam in de adviesbranche. Na het behalen van haar masterdiploma aan de Universiteit van Maastricht is Bregman in februari vorig jaar in dienst getreden bij SeederDeBoer, waar ze onderdeel uitmaakt van Young Professional netwerk van het Hilversumse organisatieadviesbureau. In deze blogpost blikt Bregman terug op het afgelopen jaar – onder meer werken in de consultancybranche, vakjargon en collega’s passeren de revue.

Tess zit op de goede weg! Dit stond als conclusie geschreven onder de uitdraai van mijn beoordelingsgesprek afgelopen vrijdag. Hoe heb je dit jaar ervaren? Wat waren de hoogtepunten en de dieptepunten? Wat heb je geleerd? En wat wil je nog leren?

Alweer een jaar aan het werk, wat gaat de tijd snel. De voorbereiding op het gesprek is tegelijkertijd een reflectie op het afgelopen jaar. Al ben ik de jongste van kantoor en nog niet zo lang in dienst, inmiddels ben ik al bezig met mijn vijfde opdracht bij de vierde organisatie. Het feit dat ik in één jaar al bij vier organisaties naar binnen heb mogen kijken is uitzonderlijk en daarmee een hoogtepunt voor mij. Het is iedere keer weer even aftasten, kijken hoe de hazen lopen en je plekje vinden tussen nieuwe collega’s.

Tess Bregman - SeederDeBoer

Het interesseert me hoe een organisatie is opgebouwd en waarom, waar men in de wandelgangen over praat en iemand dagelijks nu echt mee bezig is. Met de antwoorden op deze vragen kom ik tot nieuwe inzichten, want ik zie overeenkomsten, maar ook grote verschillen. De uiteenlopende uitgangspunten van de organisaties waar ik heb gewerkt; semi-overheid, industrie en financiële instelling, dragen hier uiteraard aan bij.

Niet alleen organisaties zijn verschillend, maar ook de rol van de adviseur verschilt. Zo heb ik het afgelopen jaar mogen samenwerken met drie SeederDeBoer collega’s die me ieder op hun eigen manier nieuwe vaardigheden in het adviesvak hebben geleerd. Ze hebben een eigen aanpak in de benadering van de klant en zo probeer ik langzamerhand ook de mijne te vinden.

Niet alleen op professioneel vlak leer je nieuwe dingen, maar in het werkend leven kom je ook in de wereld van yuppen en (jonge) ouders. Er opende zich een voor mij (nog) onbekende wereld van BSO’s, vrijgezelle vrienden van boven de 40 en agriturismo’s . Zo weet ik nu al:

  • waar ik op moet letten bij het uitzoeken van nieuwe kranen bij een verbouwing;
  • dat je ook boven de 40 nog best op vakantie naar Ibiza kunt;
  • dat het voor mijn toekomstige bruiloft goedkoper is om champagneglazen bij de Action te kopen, in plaats van te huren;
  • dat het OK is om als werkende moeder slechts te okken (‘ok’ naar je kind sms-en).

Deze voorbeelden geven al aan dat je soms even moet schakelen om te volgen waar de gesprekken allemaal over gaan. En naast de nieuwe gespreksonderwerpen kan ik nog wel even doorgaan over vakjargon – zoals veelgebruikte woorden als helicopterview, benchmark, commitment of gut feeling – en de mix van Oudhollandse uitdrukkingen die je, al dan niet goed gebruikt, om de oren vliegen.

Kortom, veel geleerd in korte tijd. Nu maar zien waar die goede weg me in 2014 naar toe gaat leiden…

Nieuws

Meer nieuws over