Vertrouwen terugwinnen vraagt om samenwerking

06 januari 2014 Consultancy.nl

Op woensdag 13 november vond de Herfstbijeenkomst van SeederDeBoer plaats in Explore, een voormalige kruitfabriek in Muiden. Tijdens het event gaven drie sprekers uit verschillende sectoren hun visie op het thema ‘Vertrouwen’. Vervolgens vonden interactieve groepsgesprekken plaats. Consultancy.nl blikt samen met SeederDeBoer terug op de belangrijkste uitkomsten van het event.

De Herfstbijeenkomst werd ingeleid door Albert Visscher, partner bij SeederDeBoer. Hij gaf in zijn inleiding aan dat het vertrouwen van klanten in de financiële sector (nog) niet terugkeert. Hij benadrukte daarnaast dat dit ook voor de overige sectoren geldt.

Vervolgens kwam Jaco van Hoorn, plaatsvervangend politiechef van de eenheid Zeeland-West-Brabant, aan het woord. Hij deed een oproep voor ‘horizontale verantwoording’. Na implementatie van de Nationale Politie op 1 januari 2014, zou het goed zijn om door middel van horizontale verantwoording het vertrouwen van de politie nog meer te vergroten. Horizontale verantwoording bestaat uit het vertellen van verhalen. In deze verhalen wordt uitgelegd ‘wat de politie doet’ en ‘waarom’. Dit kan in de vele directe contacten die de politie heeft met de samenleving. Het vertellen van verhalen zorgt voor verbinding. De verbinding zorgt vervolgens voor het opbouwen van een relatie en dus vertrouwen.

SeederDeBoer - Herfstbijeenkomst

Van Hoorn werd opgevolgd door Marleen Barth, beoogd vice-voorzitter van de KNMP en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Zij pleitte voor het opbouwen van ‘sociaal kapitaal’. Het blijkt dat mensen met een groot sociaal netwerk een hoger basisvertrouwen hebben dan mensen die dit niet hebben, bijvoorbeeld mensen met een beperking. Volgens Barth is er veel winst te behalen binnen de zorg als we werken aan het opbouwen van het sociaal kapitaal. Dit geeft een impuls aan het vertrouwen in de samenleving. Een zorgzame ‘high society’ ontstaat door met elkaar het gesprek aan te gaan en te investeren in gemeenschapszin. Zodra we investeren in gemeenschapszin wordt het vertrouwen in jezelf en de ander vergroot. Dit draagt bij aan een groter vertrouwen in de zorg.

George Möller, voorzitter van de Raad van Toezicht van de AFM, pleitte als derde spreker om principes voorrang te geven boven regelgeving. Hij pleit ervoor de moraliteit terug te brengen in de financiële sector. Adam Smith omschreef de economie als ‘ moral science’, maar dit is de laatste decennia naar de achtergrond verdwenen. De principes moeten teruggebracht worden binnen de financiële sector door mensen de vaardigheden aan te leren hoe ze hiermee om moeten gaan. Dat komt de moraliteit van de sector ten goede en zorgt uiteindelijk voor een ‘fair deal’ tussen alle partijen waarmee het vertrouwen wordt opgebouwd.

Het centrale thema van de middag was ‘hoe het vertrouwen terug te winnen’. De algemene conclusie was dat de weg om tot meer vertrouwen te komen binnen de politie, de zorg en de financiële sector vraagt om een gezamenlijke inspanning.

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over