BPM software expert Be Informed Nederland failliet

13 januari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

IT- en procesmanagement specialist Be Informed is in Nederland failliet verklaard. De automatiseerder ging ten onder aan hoge investeringskosten in combinatie met uitgestelde opdrachten. Door het faillissement gaan zo’n 100 werknemers van het Apeldoornse bedrijf onzekere weken tegemoet. Be Informed hoopt samen met de curator binnen enkele weken een succesvolle doorstart te maken.

Be Informed levert business process management (BPM) software en helpt opdrachtgevers met de transformatie van administratieve processen. Het bedrijf werd in 2006 opgericht door Rik Hoogenberg, nadat hij zijn vorige bedrijf verkocht aan Ordina. In de afgelopen 8 jaar groeide Be Informed sterk, ook internationaal. Zo heeft het naast het hoofdkantoor in Nederland vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Turkije. De ICT specialist heeft met name in de overheidssector een stevige track record verworven. Grote instanties als het UWV en IND zijn met hun automatisering en computerprogramma's afhankelijk van Be Informed, bovendien mag het ook het CAK, het Kadaster en het IPO tot haar klantenkring rekenen. In de private sector werkt het voor o.a. ABN AMRO en Achmea.

Be Informed falliet

Faillissement

Het faillissement komt niet geheel onverwacht. Be Informed kampte met een teruglopende orderportefeuille en te hoge kostenstructuur. Rik Hoogenberg, eigenaar en algemeen directeur van Be Informed, licht toe: “Er kwamen te weinig inkomsten binnen doordat orders werden uitgesteld of uitbleven, terwijl we veel geld hadden gestoken in onze producten en oplossingen”. Ook geeft Hoogenberg aan dat het bedrijf al langer bezig was met het aantrekken van extern kapitaal. “De banken zijn niet erg vrijgevig en ook onze business partners, systeemintegratoren als Ordina, Sogeti en Capgemini, verkeren momenteel niet in de gunstige omstandigheden om in te stappen. Bovendien zijn dat ook dienstverleners en geen productleveranciers. We hebben geprobeerd zo lang mogelijk door te gaan, maar uiteindelijk bereikten we het punt dat draconische maatregelen nodig waren”.

Doorstart

Bert Jansen van Dommerholt is aangesteld als curator. Samen met de directie van Be Informed proberen ze de komende weken een doorstart te realiseren. Diverse partijen hebben hun interesse inmiddels kenbaar gemaakt. “We zijn met een paar partijen in gesprek om een steviger financieel fundament onder de organisatie te leggen” sluit Hoogenberg af.

De buitenlandse vestigingen van het Apeldoornse moederbedrijf vallen vooralsnog buiten het faillissement. Ook laat Be Informed weten dat de continuïteit van hun producten gewaarborgd is.

Gerelateerd nieuws:
- Capgemini lanceert Be Informed Competence Center
- BearingPoint sluit samenwerking met Be Informed
- Logica partner Jan Willem Boissevain MD Be Informed
- Adviesbureau O&i sluit samenwerking met Be Informed