ICT inhuurmarkt niet transparant, tarieven te hoog

06 januari 2014 Consultancy.nl

De inhuurmarkt voor extern IT-professionals is onvoldoende transparant. Door de gebrekkige inzage in marktconforme tarieven en de opbouw van tarieven heeft bijna een kwart van de organisaties die regelmatig extern IT-personeel aantrekt het gevoel dat ze te hoge inhuurtarieven betalen. Dat blijkt uit het benchmarkonderzoek van FastFlex, een bedrijf gespecialiseerd in de markt voor tijdelijk personeel.

Samen met onderzoeksbureau Metri onderzocht FastFlex de tarieven van externe IT-professionals. De benchmark werd gebaseerd op data van 28 organisaties die zich mogen scharen onder de grootste inhuurders van Nederland.

ICT inhuurmarkt niet transparant - tarieven te hoog

Uit de studie komt naar voren dat organisaties nauwelijks zicht hebben op wat de marktconforme tarieven zijn, omdat de inhuurmarkt niet transparant is. “Het gebrek aan transparantie in de inhuurmarkt is een groot struikelblok voor de meeste inkoopprofessionals” zegt Niels Huismans van FastFlex. Essentiele vragen als hoe is een tarief precies opgebouwd, waar blijven welke marges liggen en hoeveel mensen verdienen er nu precies aan dit tarief kunnen in de meeste gevallen niet beantwoord worden.

Ook blijkt dat organisaties lang niet allemaal gebruikmaken van kortingsmogelijkheden tijdens het inhuurproces. Circa de helft (46%) van de respondenten geeft aan geen kortingen te hanteren.

Doordat opdrachtgevers kennis en een duidelijk kader missen heeft een grote groep (23%) het idee dat ze teveel betalen voor IT’ers. “Maar eigenlijk hebben ze geen idee wat dan precies marktconform is” aldus Huismans. Hij adviseert inkopers om getoetste best-practices te volgen en waar nodig externe kennis in te kopen. Daarmee kunnen ze scherper en efficiënter onderhandelen, wat op termijn weer meer voordeel oplevert, aldus Huismans.

Nieuws