Ecorys rapport middelpunt stadionsoap van Heracles

14 november 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voetbalclub Heracles Almelo en het college van burgemeester en wethouders van gemeente Almelo liggen al weken in de clinch met elkaar over de komst van het nieuwe Heracles-stadion. Middelpunt in de patstelling is een economisch onderzoeksrapport van adviesbureau Ecorys. Raadsleden willen nu bemiddelen om ervoor te zorgen dat alle neuzen weer dezelfde kant op wijzen.
 
Heracles Almelo probeert al jaren om zijn voetbalstadion uit te breiden. Als onderdeel van het plan wordt er ook zo’n 70.000 vierkante meter aan vrije detailhandelsvestiging gecreëerd in de buurt van nieuwe stadion. De provincie ziet tot dusver niets in deze plannen, omdat het vreest voor een teloorgang voor de detailhandel in de binnenstad. Als dreigmiddel heeft de provincie aangekondigd dat het overweegt om een subsidie van €8,9 miljoen voor de revitalisering van de binnenstad te bevriezen.
 
Om inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek hebben de initiatiefnemers achter het stadion onderzoeksbureau Ecorys ingehuurd. Belangrijkste vraag voor de consultants: welk effect heeft vrije detailhandel in en rond het te bouwen stadion op de detailhandel in de binnenstad*?

Ecorys - Heracles Almelo
 
Het rapport werd eind september opgeleverd en in vertrouwen besproken met het college van B&W. Het college wilde vervolgens het rapport delen met de gemeenteraad, maar dit werd en wordt nog steeds door Heracles Almelo niet toegestaan, tot woede van het college. Probleem echter voor de voetbalclub is dat de gesprekken met de provincie niet formeel kunnen worden opgestart zonder het college. Door bestuurlijke regels is het niet Heracles maar de gemeente die een gesprek moet initiëren en dat weigert het college. "Ik heb de provincie niets te melden zolang wij het rapport niet hebben", zei sportwethouder Jan van Marle afgelopen week. De sportwethouder staat er op dat hij het onderzoek eerst kan delen met de gemeenteraad.
 
Al met al hebben de partijen meer dan twee weken in een impasse gezeten. Nu lijkt daar wellicht verandering in te komen. Raadsleden hebben geopperd om te bemiddelen tussen Heracles Almelo en het college van burgemeester en wethouders. Afgelopen maandag hebben alle raadsfracties gesproken over de stadionproblematiek en in de komende dagen proberen de raadsleden om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Wordt ongetwijfeld vervolgd….
 
* Eerdere rapporten gaven aan dat die effecten negatief uitpakken voor het kernwinkelgebied in het centrum. Met als gevolg dat de middenstanders in de binnenstad en het MKB over het algemeen tegen de stadionplannen zijn.