Alfa: Ondernemingswaarde belangrijk voor pensioen

14 november 2013 Consultancy.nl

Veel ondernemers worstelen met hoe ze het beste invulling kunnen geven aan hun pensioen. Een vaak voorkomende valkuil is dat ondernemers hun pensioen overschatten door uit te gaan van een te hoge ondernemingswaarde. Zeker in deze tijd van crisis kan het voorkomen dat de marktwaarde van een onderneming flink is gewijzigd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Dick Leeuw en Frank van Ee, adviseurs van Alfa Accountants en Adviseurs, geven ondernemers een waardevol advies: regel het op tijd zodat u weet waar u aan toe bent!

Een ondernemer kan zijn oudedagsvoorziening op verschillende manieren invullen. Veel ondernemers vragen zich af hoe zij dat het beste kunnen doen. “Veel ondernemers zien hun bedrijf als hun pensioen maar hebben geen idee wat de waarde van hun onderneming is. Als dat ruim voldoende is, dan is er geen probleem. Maar veel ondernemers weten pas waar ze aan toe zijn op het moment dat zij aan de slag gaan met de overdracht van hun bedrijf. Vaak is dat te laat”, aldus Dick Leeuw, Financieel Planner bij accountants- en adviesbureau Alfa.

Alfa - Pensioen

Maatwerk

De oudedagsvoorziening van een ondernemer bestaat globaal uit twee componenten. De eerste component is een (spaar)bedrag dat jaarlijks wordt gereserveerd. Bijvoorbeeld door dit te storten op een pensioenspaarrekening of als premie te betalen aan een pensioenverzekeraar. De tweede component is de opbrengst van het bedrijf op het moment dat deze wordt verkocht. “Vooral de tweede component, de opbrengst van de onderneming, wordt door veel ondernemers overschat. Veel ondernemers hebben geen idee wat hun bedrijf kan opbrengen of schatten de waarde te rooskleurig in. Beide componenten kunnen voor de invulling van de oudedagsvoorziening niet los van elkaar worden gezien. Het is altijd maatwerk” zegt Dick Leeuw.

Waardebepaling

Om zorg te dragen voor een goede financiële waardering en planning adviseert Leeuw bedrijven om een integrale aanpak te hanteren. Zo werkt Leeuw bijvoorbeeld veelvuldig samen met waarderingsexperts. Volgens Frank van Ee, M&A en waarderingsexpert bij Alfa, kijken ondernemers in veel gevallen te laat naar de daadwerkelijke waarde van hun onderneming. “Vaak laten ondernemers de waarde van hun onderneming pas bepalen op het moment dat zij hun bedrijf willen overdragen of verkopen”. Met als gevolg dat hun financiële planning onvolledig of zelfs onjuist blijkt te zijn, aldus Van Ee. “Zeker als de ondernemer zijn bedrijf ziet als zijn pensioen is het belangrijk om te weten wat de waarde van dat bedrijf is”.

Dick Leeuw - Frank van Ee

Begin op tijd

Het advies van de experts: denk tijdig na over bedrijfsoverdracht en de invulling van het pensioen. “Begin op tijd zodat u tijdig weet waar u aan toe bent” sluit Leeuw af.

Nieuws

Meer nieuws over