Adviestop hard geraakt door krimpende overheidsmarkt

28 oktober 2013 Consultancy.nl

In de afgelopen jaren daalde de totale uitgaven voor het inhuren van externe adviesbureaus door het Rijk dramatisch, van €1,02 miljard in 2010 naar €866 miljoen vorig jaar. Een analyse van de uitgaven per adviescategorie laat zien dat de klappen het hardst zijn gevallen in de top van de adviesbranche. Consultancybureaus werkzaam op het gebied van strategie consultancy en management consultancy zijn het hardst geraakt.

Tussen 2010 en afgelopen jaar gaven de 11 verschillende ministeries maar liefst 56% minder uit aan extern strategie- en management consultancy advies. Ook binnen Interim Management, een segment dat ook als een ‘high-end’ consulting categorie geldt, werd ruim de helft minder uitgegeven – zo’n 51% minder. Ter vergelijking, binnen de categorie Detachering, met afstand de grootste inhuur kostenpost voor het Rijk, daalde de uitgave met ‘maar’ 11%. Op het gebied van Automatiseringsadvies was, als enige uitzondering, een stijging te zien in de uitgaven voor extern advies. Dit ligt in lijn met de groeiende trend van digitalisering, die overal ter wereld steeds meer aandacht krijgt.

Uitgaven Rijk Externe Inhuur 2010 - 2012.JPG

In-house consultancy

Drie redenen liggen ten grondslag aan de meer dan proportionele daling in de top van de markt. Ten eerste hebben ministeries grootschalige bezuinigingen doorgevoerd, die een grote druk op strategische initiatieven en beleidsontwikkeling heeft gelegd. Hierdoor is er beduidend minder extern strategie-advies nodig, en dus ook minder vervolgwerk (bijv. implementaties) voor management consultants.
 
Verder besloot de overheid om twee in-house consultancyorganisaties te lanceren, die concurreren met de high-end consultingbureaus. Zo levert ABDTOPConsult sinds medio 2010 topambtenaren aan alle departementen om te ondersteunen bij complexe advies- en consultancyopdrachten. De adviseurs hebben voorheen gewerkt als secretaris-generaal, directeur-generaal of inspecteur-generaal op een ministerie. In 2011 voerde ABDTOPConsult 61 opdrachten uit en vorig jaar zo'n 50 projecten.

Bovendien lanceerde het Rijk ABD Interim, een departement dat gekwalificeerde (ervaren) interim-managers voor opdrachten levert. In 2011, het eerste volle jaar voor ABD Interim, vervulde het 97 interim-opdrachten en in 2012 steeg dit aantal naar in totaal 101 uitgevoerde opdrachten.
 
Gerelateerde berichten:
- Ministeries spenderen 170 miljoen aan extern IT advies
- Interimmanagement uitgaven ministeries gehalveerd
- Overheidsuitgaven aan strategisch advies 80 procent gedaald
- Uitgaven externe inhuur van Rijk verder gedaald
- Rijk bezuinigt ruim 30 procent op externe adviseurs

Nieuws

Meer nieuws over