Ministeries spenderen 170 miljoen aan extern IT advies

21 oktober 2013 Consultancy.nl

In het afgelopen jaar hebben de elf ministeries van de Nederlandse overheid bijna €170 miljoen uitgegeven aan ICT advies. Daarmee zijn de uitgaven aan automatiseringsadvies na detachering met afstand de tweede grootste externe inhuur kostenpost van het Rijk.
 
In 2010 gaf de Rijksoverheid €147,6 miljoen uit aan externe IT consultants en adviseurs. Na een sterke stijging in 2011 zijn de uitgaven in de afgelopen jaar met 2% gedaald naar €168,6 miljoen.
 
Uitgaven Rijk aan Automatisering advies
In totaal gaven de diverse ministeries in 2012 zo’n €866 miljoen uit aan extern personeel. Drie jaar daarvoor kwamen de bestedingen nog uit op €1.284 miljoen, maar liefst €418 miljoen meer dan de huidige uitgaven. Over het afgelopen jaar vertegenwoordigde ICT advies 20% van de totale uitgaven aan externen. Ter vergelijking, bijna €600 miljoen ging naar detachering en ‘maar’ zo’n €10 miljoen naar interim managers.
 
Uitgaven Rijk aan Externe Inhuur

ICT advies per ministerie

Van de €168,6 miljoen werd meer dan 60% besteed door twee ministeries: Financiën en Veiligheid en Justitie. Kijkend naar het totaal aan externe uitgaven, dan is Financiën is met €197 miljoen ook over de hele linie de grootste sponsor van externe adviesbureaus.
 
Uitgaven van Rijk aan Automatisering advies
Gerelateerde berichten:
- Interimmanagement uitgaven ministeries gehalveerd
- Overheidsuitgaven aan strategisch advies 80 procent gedaald
- Uitgaven externe inhuur van Rijk verder gedaald
- Rijk bezuinigt ruim 30 procent op externe adviseurs

Nieuws