Capgemini topman: Studenten, wees niet bang voor IT

29 oktober 2013 Consultancy.nl

De baas van Capgemini België, Urbain van Boven, pleit voor meer vrouwen in het vak. Ook vindt hij dat studenten zich niet moeten laten afschrikken door het ICT-vak.

Urbain van Boven werkt al meer dan 35 jaar voor Capgemini België*, waarvan de laatste elf als CEO. In die jaren is een verplaatsing van IT naar lagelonenlanden, waaronder bijvoorbeeld India, zichtbaar geweest. Naast het kostenvoordeel voor bedrijven heeft dit volgens de topman ook te maken met het beschikbare talent. “Wij hebben een tekort, terwijl er in India honderdduizenden brains per jaar beschikbaar komen” aldus Van Boven in een interview tegenover het Belgisch tijdschrift Trends.

De topman benadrukt dat - wil de Belgische IT consulting markt competitief blijven – het dan van groot belang is dat er een impuls wordt gegeven aan de IT arbeidsmarkt. Zowel in termen van kwantiteit als in kwaliteit. Ook pleit hij voor meer diversiteit. “Een hogere ratio aan vrouwen brengt een betere cultuur en een betere mentaliteit” zegt Van Boven. Hij stelt dat de IT-sector in sommige gevallen ook te maken heeft met een zeker imagoprobleem, dat talentvolle studenten kan afschrikken. “Ik doe een oproep aan alle studenten: wees niet bang. Dit is echt een boeiend beroep”.

Urbain van Boven - Capgemini Belgie

Van Boven noemt enkele factoren die de baan aantrekkelijker kunnen maken, zoals bijvoorbeeld flexibele arbeidsvoorwaarden: “Arbeidsflexibiliteit, zeker voor vrouwen, is belangrijk. Om het plat te zeggen: het kan mij geen bal schelen wanneer iemand werkt. Wat telt, is of een vooropgesteld resultaat er ligt. Maar iedereen zit met het arbeidsreglement, de arbeidsuren en zo meer”. Weliswaar is de overheid en branche met deze thema’s bezig, maar volgens Van Boven zijn hun inspanningen nog verre van toereikend.

Externen

In het interview met Trands gaat Van Boven ook in op het beleid ten aanzien van externen. Capgemini heeft besloten een andere koers te varen dan bijvoorbeeld IBM, die steeds vaker gebruik maakt van een ‘flexibel’ arbeidsschil. Capgemini daarentegen blijft zich daarentegen richten op een eigen personeelsbestand. “We hebben beslist dat niet te doen. Je zet een stuk van je kennis en knowhow buiten de organisatie en je bent niet zeker dat je die gedurende een langere periode - drie tot vijf jaar - kunt mobiliseren”  zegt de topman. “Amper 6 tot 7% van onze omzet komt van externen” sluit hij af.

* Capgemini België heeft een omzet van zo’n €107 miljoen en telt ruim 700 werknemers.

Nieuws

Meer nieuws over