Strategisch advies McKinsey en BCG aan Norilsk Nickel

09 oktober 2013 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Norilsk Nickel, ’s werelds grootste producent van nikkel en palladium, heeft McKinsey & Company en Boston Consulting Group ingehuurd om de marktstrategie van het bedrijf te reviseren. Volgens mediarapporten in Rusland, werden de consulting organisaties persoonlijk ingehuurd door Vladimir Potanin*, een machtige Russiche business tycoon en grootste aandeelhouder van het industriële bedrijf.

Het Russische bedrijf Norilsk Nickel is gevestigd in Moskou en is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een van de grootste productieorganisaties van natuurlijke bronnen wereldwijd. Sinds de overname van het in Canada gevestigde LionOre Mining in 2007 voor $6.4 miljard, is Norilsk Nickel met afstand de marktleider binnen de nikkelproductie markt.

McKinsey - BCG : Norilsk-Nickel

Ondanks zijn leidende marktpositie, voelde Norilsk Nickel in de afgelopen jaren de impact van de economische crisis. Na de steile daling in nikkelprijzen – zo daalde de prijs van de grondstof in het afgelopen jaar met meer dan 15% – keek Norilsk Nickel naar andere gebieden waar de winstgevendheid gestimuleerd kon worden. Bovendien, gezien de pessimistische marktvooruitzichten voor de komende jaren, speculeren Russische media op overnames of nieuwe marktintredes in nieuwe markten, zodat Norilsk Nickel zijn business portfolio kan diversifiëren.

Opdracht

De strategy consulting organisaties krijgen twee taken: het analyseren van de efficiëntie van de operaties (kostendaling) en de assessment van potentiële opbrengst verbetering (marktintroducties + opbrengstoptimalisatie). Verdere details ten aanzien van de specifieke taken en verantwoordelijkheden zijn niet bekendgemaakt. Het is ook onduidelijk of de strategie adviesbureaus zullen samenwerken of elk zelf een afzonderlijke studie zullen doorvoeren.

Concurrerende Strategie Consultants

Rivaliserende strategie consultants

Het is overigens hoogst ongebruikelijk dat een bedrijf rivaliserende strategie consultants inhuurt om aan dezelfde opdracht te werken. Toch zijn er ook uitzonderingen. Eerder dit jaar huurde de Indiase voertuigen producent Ashok Leyland ook McKinsey en BCG in om te helpen bij het verbeteren van haar strategische resultaten. In 2011 huurden Schiphol en KLM adviesbureaus McKinsey en BCG samen in om de impact van een nieuwe tariefstructuur van luchthaven Schiphol op KLM te onderzoeken. En in 2012 huurde een groot Mexicaans bouwbedrijf BCG en Bain in om zijn bedrijfsprestaties te verbeteren.

* Vladimir Potanin wordt gezien als een Russiche oligarch, een schatrijke zakenman met veel politieke invloed, verworven ten tijde van de omschakeling naar het kapitalisme in Rusland. Potanin was in 1996 eerste vicepremier binnen de Russische overheid en in 1998 werd hij door het zakenblad Forbes gezien als de rijkste man van Rusland.