Ashok Leyland huurt adviesbureaus McKinsey en BCG in

05 juni 2013 Consultancy.nl

Ashok Leyland, India’s op één na grootste commerciële voertuigen producent, heeft adviesbureaus McKinsey & Company en Boston Consulting Group (BCG) ingehuurd op de helpen bij het verbeteren van haar resultaten. De belangrijkste focus zal liggen in het verbeteren van de financiële rprestaties.

Resultaat
In de afgelopen maanden zijn Ashok Leyland’s resultaten verslechterd. De netto verkopen daalden met circa 10% in vergelijking met vorig jaar. De nettowinst daalde met 23%, met name door de lage verkopen en hoge kortingen die zijn berekend voor hun trucks en bussen. Bovendien heeft de voertuigenproducent door de moeilijke marktomstandigheden moeite met het implementeren van haar prijsstrategie. “We waren niet in staat onze prijzen te verhogen voor onze producten, zoals in onze strategische plannen staat, waardoor onze marges lager zijn” zegt Rajive Saharia, Executive Marketing Director van Ashok Leyland.

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn niet veel beter. De wereldwijde commerciële voertuigen markt, met name in de medium- en heavy duty truck categorie, zal ook in de komende twee kwartalen matige resultaten laten zien. Industrievolumes zullen verder dalen met double-digit cijfers en tegelijkertijd zal de druk op kortingen verder toenemen. In een poging om de financiële resultaten te verbeteren heeft Ashok Leyland de 2 gerenommeerde strategie adviesbureaus The Boston Consulting Group en McKinsey & Company ingehuurd. 

McKinsey BCG en Ashok Leyland

Strategische assessment
De strategy consulting organisaties krijgen twee taken: het analyseren van de efficiëntie van de operaties (kostendaling) en de assessment van potentiële opbrengst verbetering (marktintroducties + opbrengsoptimalisatie). Er zijn geen verdere details bekend gemaakt ten aanzien van de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de adviesbureaus.

Het is overigens hoogst ongebruikelijk dat een klant beide rivalen tegelijkertijd inhuurt voor dezelfde adviesopdracht. In de meeste gevallen schakelen klanten een consortium van consultants in, waarbij iedere firma aan zijn eigen (sub)opdracht en binnen zijn mandaat werkt. Toch komt het af en toe voor - in 2011 huurden Schiphol en KLM adviesbureaus McKinsey en BCG samen in om de impact van een nieuwe tariefstructuur van luchthaven Schiphol op KLM te onderzoeken. En in 2012 huurde een groot Mexicaans bouwbedrijf BCG en Bain in om zijn bedrijfsprestaties te verbeteren.