McKinsey en BCG ingehuurd door KLM en Schiphol

25 november 2010 Consultancy.nl

KLM en Schiphol hebben gezamenlijk strategy consulting firma's McKinsey & Company en Boston Consulting Group ingehuurd om de effecten te onderzoeken van een eventuele wijziging van de tariefstructuur van luchthaven Schiphol. Het betreft effecten op de competitieve positie van de mainport en de potentiële impact op KLM.

McKinsey en BCG samen? Hoogst ongebruikelijk...

De strategie consultants zijn samen uitgezocht door KLM en Schiphol. Boston Consulting Group en McKinsey & Company zijn vorige week begonnen met de eerste fase van hun analyse. Het is hoogst ongebruikelijk dat een klant beide rivalen tegelijkertijd inhuurt voor een adviesopdracht. Het is onbekend of de consultants gaan samenwerken of dat ze een aparte (sub)opdracht hebben verkregen.

McKinsey en BCG ingehuurd door KLM en Schiphol

Deadline: 1 maart 2011

Het onderzoek moet af zijn op 1 maart 2011. Dan heeft Schiphol nog een maand de tijd om het rapport te bestuderen - op 1 april 2011 begint een nieuwe consultatieronde met de klanten van de luchthaven, waarbij het onderzoek als uitgangspunt zal dienen. “Mocht een structuurwijziging doorgaan, dan wordt dat per 1 november 2011”, zei Schiphol-topman Jos Nijhuis tijdens de Dutch Symposium Aviation.

Schiphol wil tarievenstructuur wijzigen

Schiphol maakte onlangs bekend dat het de tarieven die het rekent aan de luchtvaartmaatschappijen voortaan op een andere manier wil berekenen. Transferpassagiers zouden daardoor duurder uit zijn, bestemmingsverkeer juist goedkoper. KLM, de grootste klant van Schiphol, was daar ontevreden over. Voor KLM zou de luchthaven relatief gezien duurder worden.

Onafhankelijk onderzoek van McKinsey en BCG

Om de zaak niet te laten escaleren is besloten eerst een onafhankelijk onderzoek te doen door beide strategy consulting firma's naar de effecten van zo’n structuurwijziging. De belangrijkste conclusie die uit het onderzoek moet rollen is volgens Nijhuis wat een structuurwijziging betekent voor de mainport Schiphol. “Het moet ook duidelijkheid geven over de kosten en over hoe die toegerekend moeten worden.” Ook andere maatschappijen, zoals prijsvechter easyJet, worden bij het onderzoek betrokken.