Finext: Finance afdeling worstelt met data en prognoses

03 oktober 2013 Consultancy.nl

Vooruit kijken tijdens het budgetteringsproces, zorgdragen voor betrouwbare data en het verbeteren van implementaties zijn de drie belangrijkste aandachtspunten voor finance afdelingen. Dit blijkt uit onderzoek van Finext in samenwerking met het HPO Center.

De onderzoekers ondervroegen eerder dit jaar rum 400 financials over de belangrijkheid en effectiviteit van trends binnen de hele keten van de financiële functie, van financial shared services tot control.

Finext - Trendonderzoek 2013

Datamanagement

Ondanks het strategisch belang van data worstelen finance afdeling nog volop met datamanagement. Uit het onderzoek komt naar voren dat de effectiviteit van het betrouwbaar maken van data nog geen 70% scoort. “Je zou verwachten dat betrouwbaar maken van data en informatie tot de core business van Finance behoort. Dan is 70% een lage score. Betrouwbaar maken van data is nog een ondergeschoven kindje binnen Finance” zegt Eelco Bilstra, adviseur bij Finext.

Vooruit kijken

De onderzoekers constateren ook dat Finance afdelingen moeite worstelen met het vooruit kijken. Zo vindt 80% van de ondervraagden het budgetteringsproces belangrijk, echter geeft meer dan de helft (53%) aan moeite te hebben met de implementatie hiervan. “Vooruit kijken wordt het meest belangrijk gevonden door de Finance functie, maar blijft een lastige taak om uit te voeren. Lineair prognoses doortrekken is niet meer voldoende” zegt Bilstra. Volgens de adviseur ligt de oorzaak hierin met name in de complexiteit van de taak. “De verwachtingen die je van je klanten hebt vertalen in financiële cijfers verschilt per branche en per business model, en gaat ook nog eens over de jaargrens heen. Daarnaast moet het ook snel kunnen worden opgeleverd om de actualiteit niet te verliezen. Een enorme opgave“ aldus Bilstra.

Finext - Finance afdelingen moeten vooruitkijken

Implementaties

Het grootste gat tussen belangrijkheid en effectiviteit kan worden toegeschreven aan het ‘verbeteren van implementaties’ (28%). Een grote groep financials is van mening dat grote transformaties, zoals IT implementaties en organisatieveranderingen, beter geleid moeten worden.

Nieuws

Meer nieuws over