BCI: Hoogopgeleiden wonen liefst in Haarlem en Utrecht

30 september 2013 Consultancy.nl

Hoogopgeleide professionals die in de stad willen wonen vestigen zich het liefst in Haarlem. Op #2 en #3 staan Utrecht en Leiden. Hoogopgeleiden die daarentegen suburbaan wensen te wonen, kiezen bij voorkeur voor Haarlemmermeer, Utrecht of Zaanstad. Dit blijkt uit een onderzoek van consultancy-bureau Buck Consultants International (BCI) naar de woonplaatsaantrekkelijkheid van steden.
 
In het kader van het opstellen van een Visie op het Noordzeekanaalgebied, vroegen de provincie Noord-Holland, de Noordzeekanaalgemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken adviesbureau BCI de woonplaatsaantrekkelijkheid van tientallen steden in kaart te brengen. Het betrof steden binnen en buiten de Metropoolregio Amsterdam – steden als bijvoorbeeld Maastricht of Groningen waren geen onderdeel van de analyse.
 
Haarlem en Utrecht

Woonplaatsaantrekkelijkheid

Om de woonplaatsaantrekkelijkheid te meten keek het consultancybureau naar vijf hoofdfactoren: De kans op een geschikte woning, kwaliteit van de leefomgeving, aanbod van de voorzieningen, bereikbaarheid en kans op een geschikte baan. Die vijf factoren zijn vertaald in meer dan 50 indicatoren. De vragen werden vervolgens voorgelegd aan hoog-, middelbaar- en laagopgeleiden van zo’n 25 grote bedrijven in de Amsterdam regio*.
 
Uit de resultaten komt naar voren dat hoogopgeleiden die echt hoogstedelijk willen wonen een ruime voorkeur hebben voor Haarlem, gevolgd door Utrecht en Leiden. “Universiteitssteden met een historische binnenstad, zoals Haarlem, Utrecht, Leiden en Amsterdam, score het beste bij de urbaan georiënteerde hoogopgeleiden” zegt Mathijs Pronk, Senior Adviseur bij BCI. Bij de suburbaan georiënteerde hoogopgeleiden vormen Haarlemmermeer, Utrecht en Zaanstad de top 3.
 
Een overzicht van de top 10 steden voor hoogopgeleiden (Metropoolregio Amsterdam):

BCI - Woonplaatsaantrekkelijkheid

Nieuws

Meer nieuws over