Gemeente Den Haag kiest voor cultuurpaleis Spuiforum

26 september 2013 Consultancy.nl

Gemeente Den Haag heeft besloten om verder te gaan met de bouw van het Spuiforum. De gemeente is, mede op basis van een onderzoek van Twynstra Gudde, van mening dat de bouw van het nieuwe cultuurpaleis binnen het gesteld budget van €181 miljoen kan worden gerealiseerd. Het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en het Dans en Muziekcentrum Den Haag opent in 2018 zijn deuren.
 
De afgelopen maanden ontstond er veel ophef over de plannen om een nieuwe cultuurpaleis te bouwen op het Spuiplein. Belangrijkste vraag: wat zijn de kosten van het Spuiforum? Twee adviesbureaus werden ingeschakeld door voor- en tegenstanders. Volgens een onderzoek van BBN Adviseurs worden de uitgaven onderschat en kost het nieuwe cultuurpaleis niet de geplande €181 miljoen, maar bijna €243 miljoen. Het tweede onderzoek, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, concludeert het tegenovergestelde. Volgens zijn berekeningen kan de bouw juist wel binnen het geraamde budget worden opgeleverd. Zie het artikel ‘Adviesbureaus oneens over kosten cultuurpaleis Den Haag’ voor meer informatie.
 
Cultuurpaleis Den Haag
 
Ook keek de gemeente naar een alternatief plan - renovatie van de bestaande gebouwen in combinatie met (kleinere) nieuwbouw. Nadat gisteren bekend werd dat nieuwbouw beter en kostenefficiënter is dan de renovatievariant, besloot Den Haag om definitief te kiezen voor de bouw van het Spuiforum.

Toekomstbestendig

Wethouder Marjolein de Jong (Cultuur) is tevreden met de ontwikkeling: “Met het besluit om te kiezen voor nieuwbouw aan het Spui komt een einde aan een periode die 7 jaar geleden begon toen de culturele instellingen de urgentie om iets te doen aan de staat van de theaters aan het toenmalige college van b&w overbrachten. Het Spuiforum levert een enorme economische impuls op. De Haagse culturele infrastructuur, waar ongelooflijk veel creativiteit is waar we ontzettend trots op zijn en waar de hele stad van geniet, is zo ook voor de komende decennia weer toekomstbestendig".

Nieuws