Adviesbureaus oneens over kosten cultuurpaleis DH

23 september 2013 Consultancy.nl

Gemeente Den Haag zit in z’n maag met de bouw van het nieuwe cultuurpaleis. Volgens adviesbureau BBN Adviseurs kost de bouw van het cultuurpaleis niet de geplande €181 miljoen, maar bijna €243 miljoen. Een tweede onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door Twynstra Gudde, concludeert het tegenovergestelde. Volgens hun berekeningen kan de bouw juist wel binnen het geraamde budget worden neergezet.
 
In het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein moeten het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium worden ondergebracht. Sinds de plannen bekend zijn gemaakt is het cultuurpaleis continu onderwerp van verhitte discussies geweest in de lokale politiek. In juli kwam coalitiepartij PvdA in een lastig parket toen leden duidelijk maakten tegen de plannen te zijn. Zij keerden zich tegen een nieuw cultuurpaleis omdat het te duur zou zijn in deze tijden van crisis en vanwege een gebrek aan steun van de Hagenaars. Een compromis werd gevonden met de achterban. Zo moest er een onderzoek komen naar een alternatief, zoals renovatie van de bestaande gebouwen in combinatie met (kleinere) nieuwbouw. Ook moest er een second opinion komen, waarvoor organisatieadviesbureau Twynstra Gudde werd ingehuurd.
 
Cultuurpaleis - Den Haag

Bouw binnen budget mogelijk

In het onderzoek concludeert Twynstra Gudde dat de originele berekeningen van de gemeente een ‘voldoende volledig’ en ‘betrouwbaar’ beeld geven van het plan. Sterker: de kans is 80% dat het Spuiforum, zoals de gemeente het noemt, in werkelijkheid €179 miljoen gaat kosten. Marnix Norder, verantwoordelijk wethouder van de PvdA, liet afgelopen vrijdag weten blij te zijn met de uitkomsten.

Cultuurpaleis kost ruim €60 miljoen meer

Tegelijkertijd liet de Haagse Stadspartij (HSP), een tegenstander van het project, ook een onafhankelijk ‘second opinion’ uitvoeren. De opdracht werd gegund aan BBN Adviseurs. Dat onderzoek gaf een heel andere uitkomst. Het adviesbureau rekende voor dat het Spuiforum €234 miljoen zou kosten. BBN stelt dat er in de berekeningen verkeerde aannames zijn gemaakt of dat belangrijke elementen over het hoofd zijn gezien. Zo is de zaal voor het Nederlands Danstheater te klein, ontbreken in de plannen belangrijke ruimten en zijn er nog akoestische aanpassingen nodig.

Wie spreekt de waarheid?

Volgens Norder zijn de onderzoeken echter niet met elkaar zijn te vergelijken. De studie van Twynstra Gudde is een second opinion naar een eerder gemaakt onderzoek. De analyse van HSP is een compleet nieuwe kostenberekening. Bovendien benadrukt hij dat de cijfers van BBN niet kloppen omdat het consultancybureau niet kon beschikken over vertrouwelijke informatie.
 

 
Naar verwachting neemt de gemeente op donderdag 31 oktober een definitief besluit.

Nieuws