Alfa brancheanalyse: Helft winkeliers boekt verlies

02 september 2013 Consultancy.nl

Winkeliers hebben het erg moeilijk. Bijna de helft boekte in het eerste halfjaar van 2013 een verlies en zo’n tweederde teerde in op het eigen vermogen. Dit blijkt uit een marktanalyse van accountants- en adviesbureau Alfa Accountants en Adviseurs.
 
In vergelijking met dezelfde periode in 2012 is de omzet van winkeliers met 7,8% achtergebleven. Om de omzetdaling te compenseren hebben winkeliers zeer scherp gelet op hun kosten. Zo zijn bijvoorbeeld de personeelskosten met bijna 10% gedaald en is er voor het eerst in jaren een duidelijke daling (5,3%) in de huisvestingskosten gerealiseerd. Over de hele linie zijn de bedrijfskosten met 6,5% gedaald.
 
Alfa - Winkeliers boeken verlies
 
Omdat de omzet in de meeste gevallen harder daalde dan de bedrijfskosten is het bedrijfsresultaat in bijna de helft van de gevallen (48%) verslechterd. Ook betalen retailers hun facturen steeds later - in 2012 was de gemiddelde betalingstermijn 2,2 weken en in 2013 steeg die naar 3,8 weken – met als gevolg dat winkeliers steeds vaker met cashflow problemen kampen. “Door de verliezen neemt de solvabiliteit van de bedrijven af. Eind 2012 bedroeg die nog 22,3% en een half jaar later is die teruggelopen naar 19,2%” aldus Alfa.
 
Om het tij te keren moeten winkeliers volgens Marco van den Broek, retailspecialist bij Alfa, zich juist richten op de omzetkant van hun bedrijfsvoering. “'Wij hebben de indruk dat er nog maar beperkte mogelijkheden zijn om op kosten te besparen. Rendementsherstel zal vooral moeten komen uit een verhoging van de omzet. In een markt waar de consumentenbestedingen onder druk staan zal die omzet vooral veroverd moeten worden op concurrenten”.

Nieuws

Meer nieuws over