Nederland twee keer brons op TriFinance EK Hockey

26 augustus 2013 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Europees Kampioenschap Hockey in het Belgische Boom is ten einde. Op het TriFinance EuroHockey 2013 toernooi behaalde zowel de Nederlandse hockeymannen als het vrouwenelftal de bronzen medaille. De mannen lieten ondanks hun verloren halve finale tegen Duitsland voldoende strijdlust zien in hun laatste wedstrijd tegen de Engelsen om toch nog een bronzen plak te veroveren (eindstand 3-2). Ook de hockeyvrouwen, die na de verloren halve finale tegen Engeland mentaal aangeslagen waren,  konden thuisland België bedwingen en pakten het brons mee (eindstand 3-2).

Mannen
De Nederlandse hockeymannen, onder leiding van bondscoach Paul van Ass, kwamen zonder kleerscheuren de groepsfase door. Ze versloegen Engeland en Ierland met 2-1 en denderden in de laatste groepswedstrijd over Polen heen met een monsterscore van 12-0. Met een doelsaldo van 16 voor en 2 tegen waren de verwachtingen hoog. Helaas bleek titelverdiger Duitsland in de halve finale te sterk (eindstand 3-5).

De behaalde bronzen medaille biedt voor de hockeyheren slechts een schrale troost. Sinds 2007* behaalde de Nederlandse hockeymannen geen grote prijs meer op een groot toernooi. De bondscoach bij de mannen is niet ontdaan door de verloren halve finale tegen Duitsland. Wel geeft hij aan dat hij een “hoop huiswerk” heeft meegekregen voor het aankomende wereldkampioenschap, dat volgend jaar in Den Haag zal plaatsvinden. De finale van het hockeytoernooi werd uiteindelijk gewonnen door titelverdediger Duitsland, dat thuisland België versloeg met 3-1.

TriFinance Eurohockey Championships 2013

Vrouwen
De Nederlandse hockeyvrouwen, onder leiding van de Argentijnse bondscoach Max Caldas, werden voorafgaande aan het toernooi getipt als favoriet. De groepsfase verliep fantastisch. Ierland werd met 2-0 verslagen, en de Oranje dames walsten over thuisland België en Wit-Rusland met respectievelijk 6-0 en 7-0. Bovendien incasseerden de hockeyvrouwen geen enkel tegendoelpunt in de groepsfase en kwam het doelsaldo na de eerste drie wedstrijden uit op 15 voor en 0 tegen. Helaas strandden de hockeyvrouwen in de halve finale, waar Engeland na een 1-1 stand na de normale speeltijd te sterk bleek in de shootouts, die met 3-2 eindigde in het voordeel van de Engelse speelsters.

Na deze thriller van een halve finale zaten de Nederlandse hockeydames er mentaal doorheen. De speelsters vonden dat zij van zichzelf hadden verloren. Caldas gaf na de verloren halve finale aan dat het brons hoe dan ook gepakt moest worden. Met een 3-1 overwinning op thuisland België moeten de Nederlandse hockeydames zich nu met brons tevreden geven. Net als bij de mannen won Duitsland ook bij de vrouwen, voor het eerst, de Europese titel na een overwinning op Engeland. Er moesten wel shootouts aan te pas komen, die met 4-3 werden gewonnen door de Duitse speelsters.

TriFinance - EK Hockey

TriFinance
Het EK hockey in het Belgische Boom, stond dit jaar formeel bekend als ‘TriFinance Eurohockey Championships’. TriFinance was hoofdsponsor en naamgever van het evenement. TriFinance is in 2002 opgericht in België en specialiseert zich in finance en control. Het consultancykantoor heeft inmiddels circa 500 consultants verspreid over kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Antwerpen, Gent, Louvain-la-Neuve en Düsseldorf.

* In 2007 won het Nederlandse mannenteam het Europees Kampioenschap Hockey.