Ecorys voert MKBA uit op definitie stuifmeel in honing

30 juli 2013 Consultancy.nl

Ecorys gaat in opdracht van de Europese Commissie een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uitvoeren op de definitie van stuifmeel in honing. De analyse zal eind oktober van dit jaar zijn afgerond. Het adviesbureau uit Rotterdam zal samenwerken met BIO Intelligence Service* en IFAU**.

Achtergrond

De achtergrond van dit onderzoek heeft te maken met een rechtzaak over de juridische status van honing. Een Duitse rechtbank oordeelde medio 2012 dat stuifmeel in honing als ingrediënt moet worden beschouwd omdat het hoofdzakelijk door handelingen van een imker in honing terechtkomt. De Europese Commissie is het daar echter niet mee eens en vindt dat het als een natuurlijk bestanddeel moet worden beschouwd. De EC baseert zich op het feit dat stuifmeel vooral door toedoen van bijen in een bijenkast terecht komt en ook wordt aangetroffen in honing wanneer de imker niets onderneemt.
 
In September 2012 adopteerde de EC een duidelijkere definitie van honing, en stelde dat “stuifmeel in honing moet worden beschouwd als een natuurlijk bestanddeel”. Als gevolg van deze definitie hoeven de details van het stuifmeel ingrediënt niet meegenomen te worden in de EU etiketteringsvoorschriften.

Ecorys - Stuifmeel in honing

MKBA

In opdracht van de EC gaat Ecorys een maatschappelijke kosten-batenanalyse uitvoeren op de nieuw aangenomen wet. De ‘business case’ zal de kosten en baten van pollen, gedefinieerd als ingrediënt van honing, vergelijken met pollen, gedefinieerd als natuurlijk bestanddeel van honing.

Raamwerk

Het project is onderdeel van een grote raamwerkovereenkomst op het gebied van Food Safety & Health, die door de EC onlangs werd gegund aan Ecorys. Tussen 2013 en 2017 zal het adviesbureau de EC adviseren op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn, en dieren- en plantengezondheid.
 
* BIO Intelligence Service is medio juli 2013 overgenomen door Deloitte.
** Het ‘Institute for Evaluation of Labour Market and Education Policy’ (IFAU) is een Zweeds onderzoeksinstituut, gevestigd in Uppsala.

Nieuws

Meer nieuws over