Tweede Kamerlid: Overheid bestuurd door consultants
Dat consultants een belangrijke vinger in de pap hebben in het beleid van de overheid en gemeenten is al decennia bekend. Maar volgens Ronald van Raak, Tweede Kamerlid van de Socialistische Partij (SP), begint de invloed van consultants binnen de publieke sector de spuigaten uit te lopen. In een column op de website van de SP schrijft hij het volgende over de inmenging van consultants in overheidsland. “De overheid wordt bestuurd door consultants. Het beleid wordt veelal bepaald door consultants, bijvoorbeeld van Berenschot. Daar is flink onderzoek voor nodig, dat kan worden gedaan door Berenschot. En dat beleid moet worden uitgevoerd, dat kan ook door Berenschot”.
Het Tweede Kamerlid is van mening dat te veel belangrijke functies binnen de publieke sector worden bekleed door ex-adviseurs. Dit leidt ertoe dat de overheid in veel gevallen altijd terugvalt op de adviezen van (dezelfde) adviesbureaus, met als gevolg dat er weinig diversiteit is in de oplossing van complexe beleidsvraagstukken. “Of je nu PvdA kiest of D66 of GroenLinks, je krijgt altijd Berenschot – of een ander consultancykantoor. Dat verklaart misschien waarom het beleid zo vaak hetzelfde is”.
Amsterdam en Utrecht
Ronald van Raak haalt in zijn column de samenstelling van de wethouders van Amsterdam en Utrecht aan. Zo hebben de voormalige consultants Carolien Gehrels (ex-Berenschot), Freek Ossel (ex-Berenschot) en Eric Wiebes (ex-OC&C en McKinsey) een plek in het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam. En in Utrecht worden ook drie stoelen bezet door ex-adviseurs: Frits Lintmeijer (ex-Berenschot), Jeroen Kreijkamp (ex-Berenschot) en Gilbert Isabella (ex-KPMG).
Mediaandacht
De beschuldigingen van Van Raak zijn niet nieuw en vormen een regelmatig terugkerend thema in het wereldwijde nieuws. In de VS staat consultancy firma Booz Allen Hamilton momenteel onder druk van de media voor haar betrokkenheid bij het alom bekritiseerde overheidsbeleid omtrent cybersecurity (de vermeende klokkenluider werkte eerder voor Booz Allen). En in de UK lagen de Big 4 kantoren onder vuur vanwege hun beleid grote sommen geld te doneren aan politieke partijen en meer recentelijk hun betrokkenheid bij de samenwerking met hoge regeringsfunctionarissen voor het actief stimuleren van belastingontwijking van corporaties.