Big4 onder vuur na gratis advies aan Britse overheid

17 oktober 2012 Consultancy.nl

De Big Four accountancy- en adviesbureau liggen in het Verenigd Koninkrijk onder vuur nadat de Britse krant The Guardian onthulde dat de bedrijven sinds 2009 meer dan €2 miljoen hebben gedoneerd aan politieke partijen. De schaal waarop de Big Four bij de partijen betrokken zijn heeft tot bezorgdheid geleid over mogelijke invloed op het overheidsbeleid, terwijl de bureaus op hetzelfde moment werken met bijna alle grote bedrijven in het land.

De krant maakte bekend dat Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC voor €1,5 miljoen aan “staff costs” en bijna €500.000 aan consultancy hebben gedoneerd. De werkzaamheden werden gedoneerd aan bijna alle belangrijke politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk.

Handshake with money

Analisten en ambtenaren in verslagenheid
Diverse prominente overheidsambtenaren en economische analisten reageerden verslagen op het nieuws. Andrew Simms, verantwoordelijk voor de denktank New Economics Foundation, zei: “Belangenverstrengeling is aanwezig in het DNA van de grote professionele dienstverleners.” Volgens minister Austin Mitchell zijn de Big Four “machtiger dan de overheid.” Hij zei dat de bedrijven gepriviligeerde toegang hebben tot de overheid door hun financiële macht. “Zij zijn de enige bedrijven die het zich kunnen permitteren om hun personeel gratis aan te bieden”, aldus Mitchell.

Gratis advies niet ongebruikelijk
Het is niet ongebruikelijk dat adviesbureaus “gratis diensten” aanbieden aan hun klanten. Zo levert IBM al drie jaar lang gratis consultingdiensten aan honderd steden in de wereld. De IT-dienstverlener heeft hiervoor een budget van $50 miljoen gereserveerd. In Nederland geeft bijvoorbeeld KplusV drie jaar lang gratis advies aan startende bedrijven in de maritieme sector. Desondanks is er een fijne balans tussen het leveren van gratis advies en de tegenprestaties die een bedrijf verwacht. In het geval van de Big Four in het Verenigd Koninkrijk rijst het vermoeden dat de bedrijven gratis diensten leveren om de besluitvorming binnen de overheid te kunnen beïnvloeden.

Nieuws

Meer nieuws over