Capgemini: Wereldwijde rijkdom bereikt recordniveau

19 juni 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

12 miljoen mensen wereldwijd mogen zich High Net Worth Individuals (HNWIs) noemen, ofwel zeer vermogende particulieren met een vrij besteedbaar inkomen van meer dan $1 miljoen. Nog nooit telde de wereld zo veel miljonairs. De stijging is met name te danken aan het herstel van de wereldwijde aandelen en -vastgoedmarkten. Dit blijkt uit het ‘World Wealth Rapport 2013’ rapport van Capgemini en Royal Bank of Canada (RBC).
 
Vermogende
In 2012 groeide het vermogen van ’s werelds vermogende particulieren met 10% tot een recordhoogte $46,2 biljoen, na een dip van het vermogen met 1,7% in 2011. Meer dan de helft van het vermogen bevindt zich in Noord-Amerika en Azië-Pacific.
 
Capgemini - HNWI Markt
 
Top 10 landen met meeste miljonairs
De meeste miljonairs wonen verruit in de Verenigde Staten. Het rijkste land ter wereld heeft bijna 3,5 miljoen HNWIs, een stijging van 12% ten opzichte van het jaar daarvoor. De VS wordt gevolgd door Japan en Duitsland. Nederland valt buiten de top 10. Vorig jaar stond ons land in dezelfde analyse van Capgemini en RBC op de 15e plaats met zo’n 139.000 miljonairs.
 
Capgemini - Groei in Aantal HNWIs
 
Voorspelling
Het internationale adviesbureau verwacht dat het vermogen van HNWIs de komende jaren groeit met gemiddeld 6,5% per jaar, waardoor de markt in 2015 uitkomt op $55,8 biljoen. Het voortouw in de wereldwijde groei zal hierbij worden genomen door de regio Azië-Pacific, waarvan een groei wordt verwacht van 9,8%, 1,5x het wereldwijde gemiddelde. “Het is waarschijnlijk dat Azië-Pacific in de toekomst Noord-Amerika zal passeren als het land met het ggrootste aantal vermogende particulieren” zegt Jean Lassignardie, topmanager bij Capgemini Global Financial Services.
 
Capgemini - HNWI Markt Forecast
 
Rijken verbergen 21 biljoen in belastingparadijzen
Uit een onderzoek uit 2012 van ex-McKinsey Chief Economist blijkt dat een kleine elite van superrijken in totaal tussen de $21 en $32 biljoen aan vermogen – rond de helft van het totale HNWI vermogen – heeft verborgen in schimmige belastingparadijzen. Doordat het meerendeel verborgen is voor de fiscus lopen overheden daardoor miljarden aan inkomsten mis.
 
Gerelateerde berichten:
- BCG: Top 15 landen met meeste miljonairs (juni 2013)
- BCG: Kwart offshore prive vermogen in Zwitserland (juni 2013)
- Rijken verbergen 21 biljoen in belastingparadijzen (juli 2012)
- Capgemini: Nederland heeft 139 duizend miljonairs (juni 2012)
- Boston Consulting Group: Record aan miljonairs (juni 2011)