Capgemini: Nederland heeft 139 duizend miljonairs

22 juni 2012 Consultancy.nl

Het aantal miljonairs in Nederland is het afgelopen jaar met 3,6% gestegen van 134.100 tot 139.000. Daarmee staat Nederland rond de 15e plaats in de wereld. De top drie landen met de meeste miljonairs blijft ongewijzigd: de Verenigde Staten, Japan en Duitsland - ruim 53% van de wereldwijde miljonairs zijn afkomstig uit deze drie landen. Dat blijkt uit het World Wealth Report 2012 van Capgemini en RBC Wealth Management.

Opvallend is dat de stijging van het aantal miljonairs in Nederland veel groter is dan de wereldwijde toename (0,8%). “Dit kan mede worden verklaard door een stijging van de spaarquote en een stijging van het BBP.” zegt Ton Kentgen, Principal Consultant Market Strategies bij Capgemini Consulting. Van de twaalf landen met de grootste populatie HNWI’s liet Brazilië met 6,2% de grootste stijging zien.

Capgemini - Miljonairs in Nederland

Daling in financiële vermogen
Het totale financiële vermogen van zeer vermogende particulieren, ofwel high net worth individuals (HNWI's) nam in 2011 overal ter wereld af, met uitzondering van het Midden-Oosten. Het gaat om een daling van 1,7%. Het is voor het eerst sinds de start van de economische crisis in 2008 dat het vermogen van zeer vermogende particulieren weer afneemt. In dat jaar daalde het vermogen van HNWI's wereldwijd met 19,5%.

Azië-Pacific voor het eerst rijkste regio
Het rapport laat ook zien dat het aantal HNWI’s in Azië-Pacific in 2011 met 1,6 procent is toegenomen tot 3,37 miljoen. Azië-Pacific is hiermee voor het eerst de regio met de meeste HNWI’s. Het streeft daarmee Noord-Amerika voorbij dat een populatie van 3,35 miljoen HNWI’s kent. Noord-Amerika blijft wel de regio met het grootste totale vermogen van de HNWI’s met 11,4 biljoen USD. De HNWI’s van Azië-Pacific bezitten daarentegen gezamenlijk 10,7 biljoen USD.

“Hoewel meer mensen de grens van $1 miljoen aan beschikbaar inkomen in 2011 passeerden, liet het totale inkomen van de zeer vermogende particulieren een afname zien als gevolg van de volatiliteit op de markt,” aldus George Lewis, Group Head, RBC Wealth Management. “Het is tekenend dat er dit jaar nu voor het eerst meer zeer vermogende particulieren in Azië-Pacific zijn dan waar dan ook ter wereld. Echter, verliezen in belangrijke markten zoals Hongkong en India zorgden er wel voor dat het totale vermogen in Azië-Pacific afnam.”

Nieuws