Hotelkamers Amsterdam €20 duurder dan elders in NL

05 juni 2013 Consultancy.nl

Hotelkamers in de regio Amsterdam & Schiphol zijn gemiddeld circa €20 duurder dan elders in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Horwath HTL onder ruim 350 Nederlandse 3, 4 en 5 sterren hotels.

In de regio Amsterdam & Schiphol ligt de gemiddelde kamerprijs op €118. Het landelijke gemiddelde daarentegen komt uit op €97, een verschil van €21 per nacht. Het verschil tussen de regio Amsterdam en de rest van het land is in de afgelopen jaren groter worden – zo stegen de prijzen in Amsterdam ten opzichte van 2010 met 7% a 8%, hoger dan het landelijke gemiddelde.

De Amsterdamse prijsstijgingen zijn opmerkelijk, aangezien het aanbod van hotelkamers in 2011 en 2012 met bijna 3.000 is gestegen, wat neerkomt op zo’n 15% extra capaciteit. Tegelijkertijd is de bezettingsgraad zelfs gestegen, van 75,1% tot 76,7%. “De resultaten geven aan hoe dynamisch de hotelmarkt in Amsterdam is, zelfs in een periode van lage economische groei” aldus het adviesbureau.

Horwath HTL - Hotelkamers Amsterdam

Internationaal gezien worden hotelkamers in Amsterdam juist relatief goedkoper. Uit een recente analyse van PwC blijkt dat gemiddelde prijs van een hotelkamer in Europa ruim €130 is. De lijst wordt aangevoerd door Parijs - de gemiddelde kamerprijs in de Franse hoofdstad is met €267 het hoogst.

Kansen voor Amsterdam
De verwachtingen voor 2013 zijn voor hotels in Amsterdam positief, mede door de organisatie van een aantal grote zakelijke congressen en de vele lustrum activiteiten. Zo bestaan de Amsterdamse grachten dit jaar 400 jaar, is het Rijksmuseum onlangs heropend en vieren het Koninklijk Concertgebouworkest en het Concertgebouw hun 125e verjaardag.

Nieuws

Meer nieuws over