Capgemini Consulting: Megaimpact digital transformatie

23 mei 2013 Consultancy.nl

De wereld staat nog slechts aan de wieg van digitale transformatie. De impact die technologische en digitale veranderingen in de komende jaren zullen hebben zal immens zijn. Dit stellen adviesbureau Capgemini Consulting en het MIT Center for Digital Business, partners die veelvuldig samenwerken op het gebied van digitale transformatie en -innovatie.  
 
Impact digitale transformatie immens
Waarom wordt digitale transformatie eigenlijk zo belangrijk bijvoorbeeld voor de overheid en het bedrijfsleven? Andy McAfee, als Principal Research Scientist verbonden aan het MIT Center for Digital Business, legt aan de hand van het eeuwenoude strategische schaakspel uit in welke fase van digitale transformatie de wereld zich bevindt en welke impact dat heeft.
 
Toen het schaakspel in India werd uitgevonden, kwam de uitvinder van het spel bij de keizer voor zijn beloning. Hij vroeg om een ‘bescheiden’ beloning, 1 rijstkorrel op het eerste veld van het schaakbord, en een verdubbeling van rijskorrels op ieder volgend schaakveld (van de in totaal 64 velden). De keizer ging akkoord, maar na enig rekenwerk zag hij in dat al na 32 velden er reeds een enorm rijstveld betaald moest worden, wat nog enigszins acceptabel was. Echter, bij de verdubbeling van de resterende 32 velden werd pas echt duidelijk dat de beloning uit zou komen op meer rijst dan de hele wereldproductie bij elkaar. Deze exponentiële groei is zeer goed te vergelijken met de ontwikkeling van de digitale revolutie die gaande is in de wereld.

Capgemini Consulting - Digitale Transformatie
 
We haven’t seen anything yet
Een algemeen geaccepteerde stelregel (i.e. Moore’s law) die sinds het ontstaan van computing hardware gehanteerd wordt is dat ‘digitale kracht iedere 18 maanden verdubbelt’. McAfee geeft aan dat de digitale ontwikkeling in de wereld rond 2006 zogenaamd het 32e schaakveld heeft bereikt. Met andere woorden, de digitale revolutie zal nu pas echt exponentieel zijn loop gaan nemen. McAfee stelt dat sinds 2006 het digitale landschap met een sneltreinvaart verandert. De opkomst van diverse social media zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Flickr, Facebook, YouTube etc., de opkomst van smartphones en tablets, en de technologische toepassingen die er nu al zijn (zoals computergestuurde auto’s) bevestigen dit beeld. McAfee concludeert dat leiders van bedrijven overal ter wereld moeten inspringen op de opkomende digitale, high impact transformaties. Want zoals McAfee aangeeft: “We haven’t seen anything yet”. Zie hieronder de Capgemini Consulting video met Andy McAfee over digitale transformatie.

Voorbereiden op digitale transformatie
Ter voorbereiding op deze megatrend kijken bedrijven reikhalzend uit naar manieren om digitale transformatie zo effectief mogelijk door te voeren. Hiervoor is enerzijds een heldere digitale strategie en operating model nodig en anderzijds moet zowel management als werknemers op de werkvloer de digitale transformatie accepteren. Met name de tweede pijler vormt voor veel bedrijven een uitdaging. Zo mislukken tweederde van de grote digitale transformatietrajecten met name door personele gedragskwesties, zoals weerstand van werknemers tegen de verandering en door een zogenaamde ‘skills gap’.
 
Serious gaming
Een manier om digitale transformatie effectief te verankeren binnen een organisatie is door het gebruik van ‘serious gaming’. Het adviesbureau stelde recentelijk vast dat het gebruik van games bij transformaties een megatrend zal worden. Zo voorspelt Capgemini Consulting dat rond 2015, meer dan 40% van 2000 wereldwijde organisaties gamification zal gebruiken als het primaire ondersteunende mechanisme om digitale transformaties te ondersteunen. De stijgende populariteit heeft te maken met het feit dat het gebruik van ‘serious games’ enorm kan bijdragen bij het realiseren van verander-doelstellingen. Zie ook het bericht ‘5 voordelen van gamification’ voor meer informatie.
 
Als we echt aan het begin van de digitale revolutie staan en McAfee gelijk heeft, dan worden de komende jaren pas echt interessant.

Nieuws

Meer nieuws over