Capgemini Consulting: Games bij transformaties trend
Tweederde van digitale transformatie projecten mislukken met name door personele gedragskwesties. Onderzoek door Capgemini Consulting en het MIT Center for Digital Business laat zien aan dat “skill gaps” en zachte factoren veel belangrijker zijn dan harde factoren zoals inneffectieve IT systemen. Gecombineerd met de aangetoonde effectiviteit van gamification, is het adviesbureau overtuigd: het gebruik van ‘games’ voor het realiseren van veranderdoelstellingen wordt een megatrend.
Enorme drempels
77% van bedrijven geven aan dat een “skills gap” één van de grootste hordes is voor digitale transformatie. 55% van de onderzochte bedrijven geven aan dat juist de bedrijfscultuur, en met name de weerstand ten aanzien van baanverandering, de grootste drempel is.
Gamification groeit exponentieel
Eerder onderzoek van Capgemini Consulting toonde aan dat de effectiviteit en voordelen van gamification verandering ondersteunen. “Indien effectief ontworpen en geïmplementeerd kan de toepassing van game ontwerptechnieken, met betrekking tot bedrijven, veranderdoelstellingen versnellen, door de werknemerparticipatie te verbeteren, in leerbehoeftes te voorzien en change management te ondersteunen”, aldus het adviesbureau.
De toenemende effectiviteit van games heeft in de laatste jaren ook de aandacht getrokken van business leiders en analisten. Capgemini Consulting voorspelt dat rond 2015, meer dan 40% van 2000 wereldwijde organisaties gamification gebruiken als het “primaire ondersteunende mechanisme om business operations te transformeren”. Met name binnen gebieden met grote mate van verandering – zoals strategische turnarounds, innovatie, of target operating model redesign – zal de groei exponentieel zijn. “Voor innovatieprocessen, zal meer dan 50% van bedrijven gamification gebruiken ter ondersteuning van transformatiedoelen”.
Zie ook het gerelateerde bericht: Adviesbureaus helpen multinationals met serious games.
Kritische succesfactoren
Ondanks deze megatrend zullen bedrijven erg voorzichtig moeten zijn hoe zij games gebruiken. Anlistenbureau Gartner schat dat rond 2014, 80% van de huidige gamification projecten door een slecht ontwerp zullen mislukken. In een recent rapport bevestigt Capgemini Consulting deze uitdaging die bedrijven hebben om effectieve spellen succesvol te ontwerpen en te implementeren. Op basis van naar 400 voltooide gamification projecten, heeft de consulting firma zes kritische succesfactoren voor het gebruik van games geïdentificeerd.