Twynstra helpt Airport Eelde met langere landingsbaan

26 april 2013 Consultancy.nl

Groningen Airport Eelde heeft afgelopen woensdag de verlengde start- en landingsbaan officieel in gebruik genomen. De nieuwe baan heeft een totale lengte van 2.500 meter, 700 meter meer dan hiervoor het geval was. Het project werd uitgevoerd door een consortium van bedrijven, waaronder aannemers Dura Vermeer en Imtech, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, luchtvaartspecialist NACO en organisatieadviesbureau Twynstra Gudde.
 
Meer toeristen
Met de langere baan kunnen grotere vliegtuigen van het vliegveld gebruik maken. Hiermee hoopt Groningen dat het vliegverkeer zal toenemen, met als gevolg dat er meer toeristen de regio bezoeken. Dit zou op zijn beurt weer een impuls moeten geven aan de regio en lokale economie. Het vliegveld wordt momenteel gebruikt door onder andere Corendon, Transavia en Ryanair en Groningen Airport Eelde heeft de ambie om de komende maanden meer luchtvaartmaatschappijen enthusiast te maken voor de regio.

Twynstra Gudde - Airport Eelde
 
Project
Naast de uitbreiding van de start- en landingsbaan omhelsde het project ook de volgende activiteiten: de bouw van een nieuwe taxibaan, een nieuw opstelplatform, aanpassing van de navigatieapparatuur aangepast en verbetering van de drainage en afwatering van de luchthaven. De verantwoordelijkheid voor de bouw lag in handen van de aannemerscombinatie Dura Vermeer/Imtech. Royal HaskoningDHV, NACO en Twynstra Gudde hebben samen met het projectteam van de luchthaven risicogestuurde toetsen op het kwaliteitssysteem van de aannemer uitgevoerd.
 
Design, Build, Finance & Maintain
Het project is door de luchthaven in de markt gezet als een DBFM-light contract (Design, Build, Finance & Maintain), een primeur in de vliegwereld. Het DBFM-contract bepaalt dat de aannemer, na de oplevering, een onderhoudsverplichting heeft voor een periode van 10 jaar. De combinatie Dura Vermeer − Imtech won de opdracht op basis van de “economisch meest voordelige inschrijving”.

Nieuws

Meer nieuws over