Coppa Group blijft grenzen verleggen: ‘Organisaties, elkaar én de samenleving een stukje beter maken’

Samen grenzen verleggen: dat is de missie van Coppa Group. De groep bestaande uit Coppa, Hospitality Group, VFM facility experts, pro10 en Arlande, telt inmiddels bijna 400 consultants die adviseren over inkoop, facility, digitaliserings- en organisatievraagstukken. En de ambities reiken nog verder. De basis blijft echter dezelfde: “We willen vooral leuke en mooie dingen doen samen”, aldus oprichter Bas Bouwman. “Dan komt de rest vanzelf.” We spraken hem over de kracht van Coppa Group.
Het begon als ‘een jongensdroom’, vertelt Bouwman. “Het was 1997. Ik was net klaar met de Hotel Management School in Maastricht en gestart met bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit. Mijn uitgavenpatroon was hoger dan mijn studiefinanciering, dus ik wilde er wat bij doen. En adviezen verkopen leek me een stuk interessanter dan borden sjouwen.”
Zo gezegd, zo gedaan: Bouwman richtte Coppa op. Hij vertelt het alsof het weinig voorstelt. Maar op je 22e, nog vóórdat je bent afgestudeerd, een eigen adviesbureau beginnen – het is niet bepaald een gebruikelijke start van je loopbaan.
De veilige weg – eerst meters maken bij een bekend bureau – was nooit een serieuze optie voor Bouwman. “Dan kwam je in die tijd al snel uit bij een op Amerikaanse leest gestoeld adviesbureau. En de manier waarop ze daar met elkaar omgingen paste niet bij mij.”
Wat hij graag wilde? “Leuke dingen doen samen”, aldus Bouwman. “Dan komt de rest vanzelf wel. Natuurlijk is het prettig om er ook wat geld mee te verdienen, maar dat was nooit het hoofddoel. Het is vooral mooi om met een groep gelijkgestemden impact te maken.”
Van inkoopspecialist naar adviesgroep
Met Coppa richtte hij zich in eerste instantie op inkoopadvies. Dat was deels een pragmatische keuze, legt Bouwman uit. “Zo jong een eigen adviesbureau beginnen deed wel de nodige wenkbrauwen fronsen. Dus het moest wel iets zijn waarvan je direct de toegevoerde waarde kunt kwantificeren.”
Die keuze pakte goed uit. Coppa groeide gestaag, de eerste 20 jaar geheel organisch. “Totdat we met een team van 35 of 40 waren”, vertelt Bouwman. “Toen zijn we gaan kijken hoe we de volgende stap konden zetten.”
Dat deed hij samen met Jeroen Meijer en Paul Gelderman, die in 2008 waren toegetreden als partner. “We gingen naar New York voor een strategische sessie en kwamen uit op het idee van een buy-and-build”, vertelt Bouwman.
“We brengen de mensen vanuit overkoepelende vakgebieden veel samen, en dan ontstaan mooie kruisbestuivingen.”
Daarmee brak in 2017 de volgende fase aan. De eerste overname, Combined Business Power (CBP), vond nog plaats binnen Coppa en het werkveld van inkoop. Daarna verbreedde de focus – eerst richting facility management, met Hospitality Group en VFM Facility Experts, vervolgens richting digitale organisatieontwikkeling, met Arlande. Tegelijk sloot ook Pro10 zich aan, gericht op inkoop en aanbesteden.
Eén groep, vijf labels
Zo ontstond Coppa Group, inmiddels bijna 400 consultants sterk. “Coppa was het vertrekpunt voor de verbinding tussen en met unieke bedrijven – adviesbureaus die uitblinken in innovatie, kwaliteit, duurzaamheid en inspirerend werkgeverschap”, aldus Bouwman. “Coppa is als het ware de ‘founder’ van de groep.”
De vijf labels in het portfolio van Coppa Group opereren allemaal onder de eigen vlag met hun eigen identiteit en vanuit het eigen kantoor. “We houden de bureaus heel bewust zelfstandig”, vertelt Bouwman. “Wij richten ons op bedrijven die aan de bovenkant van hun markt zitten. Die weten heel goed wat ze doen, daar willen we ons dus niet te veel mee bemoeien.”
Daarom wordt ook niet van bovenaf gestuurd op een gezamenlijke cultuur. Maar dat betekent niet dat die er niet is.
“Daar hoef je niet op te sturen. Je kijkt voor je besluit te gaan samenwerken natuurlijk wel of er een culture fit is. En daarnaast ontstaat zoiets ook vanzelf, wanneer je samen aan projecten werkt en een gedeelde ‘purpose’ hebt om impact te maken. We brengen de mensen vanuit overkoepelende vakgebieden veel samen, en dan ontstaan mooie kruisbestuivingen. Daarnaast hebben we natuurlijk wel leuke teamevents met de hele groep.”
Samen grenzen verleggen
De overkoepelende cultuur wordt misschien nog het best verwoord in de missie van de groep: ‘Samen grenzen verleggen – duurzamer, innovatiever, kwalitatiever en inspirerender’. “Dat kun je op meerdere niveaus zien”, aldus Bouwman.
“Ten eerste kijken we samen met onze opdrachtgevers naar innovatieve manieren om dingen duurzamer, beter en slimmer te doen. En ondertussen verleggen onze eigen mensen hun grenzen door zichzelf telkens te blijven uitdagen en ontwikkelen, gesteund door ons én elkaar. En uiteraard verleggen onze vijf labels samen ook hun organisatiegrenzen door voortdurend te kijken hoe we elkaar kunnen versterken.”
“Om als bureau te groeien moet je jezelf telkens opnieuw uitvinden.”
Want de wil om het telkens beter te doen is één van de belangrijkste eigenschappen die de vijf labels binnen de groep verbindt, legt hij uit. “Dat tekent bureaus die tot de top van hun markt behoren: iedereen wil beter worden, innovatief blijven en alles doen om de opdrachtgever op één te zetten en de eigen mensen te inspireren.”
Het stokje doorgeven aan nieuwe generaties
Terugkijkend op 28 jaar Coppa én Coppa Group, is dat ook een van de dingen waar Bouwman het meest trots op is: dat hij anderen binnen de groep de kans en begeleiding biedt om zich volledig te ontplooien.
“Om als bureau te groeien moet je jezelf telkens opnieuw uitvinden. Je begint als consultant, dan word je teamlead, dan ga je een groep aansturen – enzovoorts. Die oude positie komt daarmee steeds vrij voor iemand en die wil je helpen om het beter te doen dan jij het hebt gedaan. Ook door iemand juist het vertrouwen en de ruimte te geven om fouten te maken, want daar leer je van. Zo bouw je samen vanuit vertrouwen aan een heel mooi bedrijf.”
Deze gedachte is ook leidend in Coppa Groups Ambition for Excellence-programma. “Daarin kijken we hoe we toptalent dat we in huis hebben samenbrengen op een manier dat ze elkaar uitdagen, inspireren en over organisatiegrenzen blijven kijken, zodat ze elkaar verder brengen. Dat ze hun blik verruimen met oog op de wereld van morgen.”
Per label nemen vijf à zes talenten deel. “Ze doorlopen een heel breed programma waarin het vooral níet gaat over de inhoud, maar bijvoorbeeld wel over hoe je dingen duurzamer en innovatiever kunt maken, ook vanuit hele andere vakgebieden. Zo zijn ze laatst bij een sterrenchef geweest. Niet alleen om te kijken hoe je op dat hoge niveau komt, maar vooral hoe je daar blijft – hoe je dat niveau dág na dág vasthoudt.”
Het volledige spectrum
Het biedt ook inspiratie voor Bouwman zelf, die de kwaliteit van de dienstverlening op hetzelfde hoge niveau wil houden terwijl hij ook blijft werken aan het uitbreiden van de groep. Want ambities zijn er nog genoeg.
“We willen opdrachtgevers nog meer helpen met hun strategie-executie. Ten eerste simpelweg door verder uit te breiden, zodat we ze kunnen adviseren over het volledige spectrum van de belangrijkste ondersteunende processen. Dat zijn in onze ogen inkoop, facility management, ICT, HR en finance.”
“Als je met 750 mensen opdrachtgevers op het volle spectrum kunt bedienen, kun je écht impact maken.”
De eerste drie doet Coppa Group al, dus het laat zich raden waar de pijlen nu op zijn gericht. “We zullen de komende twee jaar nog wel minimaal twee overnames doen”, bevestigt Bouwman, “waarvan één op het vlak van finance en één op het vlak van HR en organisatieontwikkeling.”
Daarnaast is de ambitie om nog meer in te zetten op langetermijnsamenwerking. “Enerzijds willen we nog eerder aan tafel komen bij opdrachtgevers om mee te denken over hoe ze de vertaalslag kunnen maken van hun strategie naar hun ondersteunende processen.”
“Daarnaast willen we ook langer blijven helpen door naast de business lines consultancy en interim verder uit te breiden met de businessline services. Organisaties kunnen bijvoorbeeld hun hele inkoopfunctie aan ons uitbesteden.”
Samen impact maken
Zo ziet Bouwman nog ruimte voor flink wat groei. Daar zit wel een limiet aan, maar die is zelfopgelegd. “Samen leuke dingen doen – die gedachte blijft leidend. Daarvoor is het belangrijk dat iedereen elkaar persoonlijk kent, en dan zit je bij 150 mensen wel aan de max. Dus met vijf labels kunnen we de komende jaren wel doorgroeien tot zo’n 750 mensen. Los van services, dat kan nog wel groter worden.”
In het kader van de hechte cultuur zou je ook kunnen denken dat de labels nu al groot genoeg zijn, maar Bouwman benadrukt dat verdere groei wel belangrijk is. “Als je met 750 mensen opdrachtgevers op het volle spectrum kunt bedienen, kun je écht impact maken. En dat is cruciaal om elke dag met passie en plezier aan het werk te gaan – dat je samen organisaties, elkaar én de samenleving een stukje beter maakt.”
En hoewel hij altijd wel grootste plannen had, was dat niet zozeer waar Bouwman aan dacht toen hij 28 jaar geleden Coppa oprichtte, erkent hij. “Als jonge hond wil je jezelf toch meer bewijzen, maar naarmate je ouder wordt verschuift dat wel. En het is mooi om te zien dat veel van de nieuwe generatie dat al op jongere leeftijd heeft – dat ze vooral ook willen bijdragen aan iets groters dan henzelf. Om dat samen te mogen doen is een enorm voorrecht.”