Lexje Rietveld (AT Osborne) helpt overheden van beleid naar uitvoering

Na een jarenlange carrière bij een ministerie en energiemaatschappij Eneco, maakte Lexje Rietveld eind vorig jaar de overstap naar AT Osborne. Daar leidt ze sinds een halfjaar de praktijk Gebiedsontwikkeling & Energie van het adviesbureau. We vroegen Lexje naar haar overstap, haar leidende rol en werkzaamheden en welke marktkansen ze ziet voor de praktijk in de komende jaren.
Met haar overstap naar AT Osborne koos Rietveld afgelopen oktober voor een adviesbureau dat zich focust op grote maatschappelijke opgav
en in de fysieke leefomgeving. De adviesgroep Gebiedsontwikkeling & Energie ondersteunt overheden bij ruimtelijke beleidsontwikkeling en projectuitvoering.
Als hoofd van de adviesgroep stuurt ze nu een team aan dat publieke opdrachtgevers helpt met complexe ruimtelijke vraagstukken. Daarnaast zet ze haar meer dan 20 jaar aan ervaring met beleid en energie in om bedrijven te helpen hun plannen te realiseren.
Loopbaan in de energie
Dat Rietveld binnen dit werkveld en deze rol zou belanden, lag gezien haar opleidingsachtergrond minder voor de hand – ze studeerde Rechten en Ruslandkunde. Daarna startte ze haar carrière als juridisch beleidsmedewerker bij het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Vervolgens stapte ze over naar het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, waar ze zich bezighield met de ontwikkeling van grote windparken op land.
Haar expertise in energievraagstukken groeide verder toen ze bij Eneco werkte aan beleid en regelgeving voor de energietransitie en later als City Manager Warmte in Rotterdam wijken aardgasvrij maakte.
Mensen samenbrengen, projecten realiseren
“Mijn werk was altijd beleidsmatig van aard, maar ik begon steeds meer in te zien dat mijn interesse vooral lag bij het samenbrengen van mensen en het vertalen van beleid naar de praktijk. Dat was voor mij de belangrijkste drijfveer: het realiseren van concrete projecten en zorgen dat wat op papier stond, daadwerkelijk tot stand kwam”, blikt Rietveld terug.
“Er werken hier allemaal slimme en gemotiveerde professionals en zeer prettig zijn de open, vriendelijke sfeer en het gebrek aan bureaupolitiek.”
Ze leerde bovendien haar kwaliteiten goed kennen: “Ik was goed in het faciliteren van processen, het verbinden van partijen en het zorgen dat iedereen in de juiste richting werkte”, zegt Rietveld. “Het samenspel tussen de verschillende stakeholders en het realiseren van tastbare, duurzame oplossingen heeft altijd mijn grote interesse gehad.”
Projectmanagement van beleid tot uitvoering
Dit verklaart ook deels waarom ze afgelopen najaar voor AT Osborne koos. “Omdat project- en procesmanagement in alle fases, dus van beleidsvorming tot en met uitvoering, hier centraal staat”, legt Rietveld uit. “Daar staan we ook bekend om binnen de grote projectomgevingen voor infra, mobiliteit, vastgoed en zorg.”
Ze werkt met haar team aan uiteenlopende vraagstukken, van het opzetten van samenwerkingen tot energieprojecten en gebiedsontwikkeling. “We zijn vooral actief voor publieke opdrachtgevers in de ontwikkeling van ruimtelijk beleid, van de voorfase van projecten tot aan realisatie.”
“We hebben echte gebiedsontwikkelaars en ook mensen die zich meer richten op het schrijven van beleidsadviezen, het opzetten en begeleiden van samenwerkingen tussen partijen of energieprojecten. Daarnaast werken we integraal met veel crossovers naar andere opgaven in de fysieke leefomgeving, zoals water, landelijk gebied en mobiliteit.”
Niet alleen vakinhoudelijk is Rietveld blij met haar keuze voor AT Osborne. Ook de culturele klik die ze ervaart met haar collega’s draagt eraan bij dat ze zich op haar plek voelt binnen het bureau. “Het bevalt me hier heel goed. Er werken hier allemaal slimme en gemotiveerde professionals en zeer prettig zijn de open, vriendelijke sfeer en het gebrek aan bureaupolitiek.”
Aansprekende functierollen bij klanten
De teamleden van AT Osborne’s energieadviespraktijk vervullen bij opdrachtgevers uiteenlopende rollen, deelt Rietveld. “Zoals een projectmanager voor de transformatie van Achtersluispolder (Zaanstad), een procesbegeleider voor gebiedsontwikkeling De Nieuwe Kern (Oude Amstel) en een gebiedsregisseur in Katwijk.”
Daarnaast levert de adviesgroep experts voor energieprojecten. “Waaronder een omgevingsmanager voor warmte bestaande bouw (Amsterdam), een beleidsmedewerker voor versnelling van energieprojecten (ministerie van Klimaat en Groene Groei) en een adviseur voor energyhubs en elektriciteitsopslag (RVO).”
“Voor elke fase kunnen we op elk niveau de passende rollen en skills leveren.”
Ook Rietveld zelf staat geregeld met haar voeten in de klei. “Samen met collega’s heb ik de provincie Zuid-Holland geadviseerd over hoe ze via hun omgevingsbeleid kunnen sturen op grootschalige elektriciteitsopslag en het beperken van netcongestie. Daarnaast begeleid ik met twee collega’s de gemeente Zwolle bij de herijking van hun programma energietransitie.”
Lees ook: AT Osborne helpt Zuid-Holland met versterken van landelijk gebied.
Ze noemt nog enkele projecten: “Voor Energierijk Den Haag – een samenwerkingsverband van publieke partijen die hun vastgoed versneld energieneutraal willen krijgen – ben ik Agendatrekker innovatie. Ten slotte leid ik in opdracht van de RES Rotterdam/Den Haag voor het nMIEK-project warmtesysteem Zuid Holland de eerste fase. Daarbij gaat het om het scherp krijgen van de opdrachtomschrijving en scope plus het maken van een plan van aanpak.”
Groeikansen
Kijkend naar de nabije toekomst, ziet Rietveld veel groeikansen. Vooral met het oog op de energietransitie: “Juist daar worden een hoop rollen en vaardigheden gevraagd die we per direct kunnen leveren”, legt de managing consultant uit. “Als context voor de energietransitie kennen we bij AT Osborne de fysieke leefomgeving zeer goed. We kennen de opgaven die daar spelen en de partijen die daarmee bezig zijn.”
Ook beschikt AT Osborne over ervaren projectmanagers en juristen die alles weten van slim aanbesteden en contracteren, zo legt ze uit. “Kortom: voor elke fase, vanaf het meedenken aan beleidsontwikkeling tot en met uitvoering, kunnen we op elk niveau de passende rollen en skills leveren.”
Rietvelds taak voor de komende periode is helder: met haar team inspelen op deze groei, en wel op twee manieren. “Door zelf op te leiden en door het aantrekken van seniors met een stevig netwerk, waarmee we nieuwe opdrachtgevers binnen kunnen halen”, stelt Rietveld.
“De integraliteit van kennis, kunde en werkvelden binnen ons bureau is een krachtig gegeven waarmee we voor opdrachtgevers het verschil kunnen maken”, schetst ze. “Per opdracht of projectfase stellen we, vanuit de brede expertise die we in huis hebben, de beste teams samen. Al naar gelang het project vraagt. Zo helpen we overheden de stap te maken van beleid naar realisatie.”