Vijf trends die richting geven aan de mobiliteitstransitie in 2025

12 maart 2025 Consultancy.nl

De transitie naar duurzame mobiliteit is een belangrijke pijler van de Nederlandse klimaatambities. Ook in 2025 zetten overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties stappen om de CO2-uitstoot van mobiliteit te verminderen. Experts van Berenschot delen vijf trends die dit jaar richting zullen geven aan de mobiliteitstransitie.

1: Toenemende rapportageverplichtingen en CSRD

Met de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit worden bedrijven verplicht jaarlijks inzicht te geven in de CO2-uitstoot van hun zakelijke reisbewegingen. En onder de CSRD moeten bedrijven sinds vorig jaar uitgebreider rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen, inclusief mobiliteit. Dit dwingt organisaties een holistische kijk te ontwikkelen op mobiliteit als onderdeel van hun bredere duurzaamheidsstrategie.

Een mooi voorbeeld is de Coalitie Anders Reizen, waar de gehele Rijksoverheid en diverse commerciële bedrijven lid van zijn. Elke deelnemer tekent de Dutch Sustainable Mobility Pledge en zegt daarmee onder meer toe actief maatregelen te nemen om de eigen CO2-uitstoot te reduceren. Bijvoorbeeld door medewerkers te stimuleren om alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken, zoals de fiets of het openbaar vervoer, en door jaarlijks inzicht te geven in de CO2-uitstoot.

2: Grotere impact fiscaliteit op mobiliteit

Fiscale voordelen die elektrisch rijden aantrekkelijk maakten worden steeds verder afgebouwd. Zo stijgt dit jaar de bijtelling voor elektrische auto’s en moeten eigenaren ook motorrijtuigenbelasting gaan betalen. De onbelaste fietsvergoeding is daarentegen omhooggegaan. Dus zullen werkgevers en werknemers hun mobiliteitsbeleid opnieuw evalueren en zoeken naar een balans tussen kosten en duurzaamheid.

Nu steeds meer werkgevers gebruikmaken van diverse mobiliteitsaanbieders en -regelingen, dienen interne verantwoordelijken over de juiste fiscale kennis te beschikken en nauw samen te werken met mobiliteitsaanbieders. Zo blijven organisaties altijd up-to-date met de laatste regelgeving en kunnen ze optimaal gebruikmaken van beschikbare regelingen.

3: Flexibele reiswensen van werknemers

Werknemers hechten steeds meer waarde aan flexibiliteit in hoe, wanneer en met welk vervoersmiddel zij reizen. Organisaties die voorlopen in maatwerkoplossingen, zoals mobiliteitsbudgetten en het faciliteren van meer hybride vormen van mobiliteit, zijn aantrekkelijker als werkgever en dragen tegelijkertijd bij aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Vijf trends die richting geven aan de mobiliteitstransitie in 2025

Steeds meer werkgevers bieden daarom diverse regelingen aan of maken afspraken met verschillende mobiliteitsaanbieders. Zo kunnen hun werknemers gebruikmaken van een combinatie van deelvervoer, ov, fiets en auto.

4: Innovatie in groene technologieën: kansen en obstakels

Slimme laadoplossingen, voertuig-naar-net (vehicle-to-grid)-systemen en zakelijke MaaS (Mobility as a Service)-oplossingen bieden veelbelovende kansen voor duurzame mobiliteit. Tegelijkertijd vergroot de groeiende vraag naar elektrische voertuigen en laadinfrastructuur de druk op het elektriciteitsnet. Netcongestie is dan ook een groeiend risico, vooral in gebieden waar vraag en aanbod niet goed op elkaar zijn afgestemd.

Bedrijven die willen investeren in duurzame technologieën dienen daar rekening mee te houden. Samenwerking met een bredere groep stakeholders is hierbij van belang, door als bedrijf gezamenlijk op te trekken met bijvoorbeeld gemeenten, mobiliteitsaanbieders en energieleveranciers.

Sommige (transport)bedrijven of bedrijfsterreinen sluiten bijvoorbeeld tijdsgebonden contracten af met elektriciteitsaanbieders. Dit kan een belangrijke stap zijn richting meer laadcapaciteit.

5: Mobiliteitsdata voor betere besluitvorming

Het verzamelen en analyseren van mobiliteitsgegevens biedt bedrijven inzicht in reisgedrag, kosten en milieueffecten. Slim gebruik van data helpt zo bij het ontwikkelen van efficiëntere en duurzamere mobiliteitsstrategieën, waaronder het stimuleren van duurzaam reisgedrag en het optimaliseren van laadbehoeften. Samenwerking tussen bedrijfsleven, technologiepartners en overheden is ook een goede manier om data veilig en effectief in te zetten.

Gezamenlijke inspanning vereist

De actuele veranderingen en strengere regelgeving onderstrepen het belang van samenwerking van organisaties met overheden, mobiliteitsaanbieders en andere stakeholders. Alleen dan is de transitie naar duurzame zakelijke mobiliteit te versnellen en toekomstbestendig te maken.

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org