‘Samen alles in huis’: TMC en Mobilee helpen organisaties met de technische én de menselijke kant van digitale transformatie

In het najaar van 2023 sloot Mobilee zich aan bij TMC. Het betekende een krachtenbundeling tussen één van Nederlands meest geprezen adviesbureaus en één van de snelst groeiende hightechbedrijven uit de Brainportregio. Inmiddels bijna anderhalf jaar verder, spraken we met Leander Bloemers van Mobilee en Jelle Melis van TMC over hun eerste indrukken van de veelbelovende samenwerking.
De Eindhovense Brainportregio geldt anno 2025 als het absolute epicentrum van de Nederlandse hightechsector. Bedrijven als NXP en uiteraard ASML zijn in dit tijdperk van onstuitbare digitalisering uitgegroeid tot wereldspelers.
Nog een bedrijf dat voortkomt uit deze innovatieve broedplaats is TMC. Opgericht in 2000, telt het hightech-engineering- en consultingbureau inmiddels ruim 2.800 medewerkers, actief vanuit 36 kantoren in 16 landen over de hele wereld. De ingenieurs, wetenschappers en digitale experts van TMC ondersteunen opdrachtgevers op gebieden als data science, nanotechnologie, software en robotisering.
Wat bedrijven de afgelopen decennia echter keer op keer aan den lijve hebben ondervonden, is dat innovatieve technologie op zichzelf niet genoeg is om mee te gaan in de digitale vaart der volkeren: wil je daadwerkelijk de vruchten plukken van al die technologie, dan moet de kloof tussen business en IT worden overbrugd. En dat blijkt in de praktijk knap lastig.
Mobilee helpt opdrachtgevers hierbij. De consultants van het in 2004 opgerichte adviesbureau begeleiden organisaties in hun digitale transformatie. En dat doen ze niet onverdienstelijk: zo werd Mobilee meermaals uitgeroepen tot Nederlands beste organisatieadviesbureau.
Niet gek dan ook, dat TMC zijn oog liet vallen op de Utrechtse transformatiespecialist. “Met Mobilee aan boord kunnen we onze consultancydiensten uitbreiden op het snijvlak van business en IT”, liet TMC-CEO Emmanuel Mottrie weten bij de bekendmaking van de overname.
“In mijn eerste week bij TMC was ik al samen met iemand van Mobilee onderweg naar een klant.”
Ook Mobilee zag grote kansen. “Met de aanvullende kennis die TMC in huis heeft kunnen we onze opdrachtgevers nog beter bedienen”, liet directeur Leander Bloemers weten.
Verbindende schakel
Inmiddels bijna anderhalf jaar verder, kan Bloemers tevreden de tussentijdse balans opmaken. “Onze ervaringen zijn enorm positief. De samenwerking met de mensen van TMC is open en mensgericht, maar tegelijk heel ondernemend en ambitieus – zowel op strategisch als businessniveau.”
In deze samenwerking fungeert de Cloud Data Platform & IoT-business cell van TMC als de verbindende schakel. De praktijk werd vorig jaar gelanceerd, kort nadat Mobilee zich aansloot. Jelle Melis kwam in april aan boord om de praktijk te leiden.
“Het idee achter de nieuwe unit is om klanten te helpen bij het opzetten van een cloud data platform”, vertelt Melis. “Bij klanten van Mobilee wordt dat vaak ingezet voor datagedreven werken en digitale transformatie. Bij TMC-klanten ligt de focus vaker op IoT-oplossingen, bijvoorbeeld om predictive maintenance mogelijk te maken.”
“In beide gevallen is een solide cloud data platform een essentiële basis”, legt hij uit. “Door de unit op deze manier te positioneren, is het een verbindende schakel geworden tussen beide bedrijven.”
Direct een totaalaanbod
Waar Mobilee zelfstandig blijft opereren vanuit het eigen kantoor in Papendorp, wordt de samenwerking volop opgezocht. “Het contact was er vanaf dag één”, vertelt Melis enthousiast. “In mijn eerste week bij TMC was ik al samen met een oud-collega, die inmiddels bij Mobilee werkt, onderweg naar een klant.”
“Onze competenties vullen elkaar van nature goed aan.”
Ook de complementaire waarde zag hij direct. “Mobilee adviseert al jaren klanten over datagedreven werken. Mobilee helpt klanten bij het bepalen van de strategie en stelt roadmaps op voor hun digitale transformatie. Vervolgens begeleiden ze het proces. Met onze unit zijn ze nu in staat deze adviezen daadwerkelijk te organiseren, omdat wij de technologische realisatie voor onze rekening nemen.”
“Onze competenties vullen elkaar van nature goed aan”, beaamt Bloemers. “Daarmee konden we richting klanten direct al een totaalaanbod neerleggen.”
Daarbij is de rolverdeling helder, aldus Melis: “Mobilee richt zich vooral op de menselijke en procesmatige kant, zoals verandermanagement, datagovernance en datamanagement. Wij brengen de technische expertise in: de infrastructuur, het platform en de daadwerkelijke data-integratie. Dit zorgt ervoor dat we elkaar perfect aanvullen.”
Op de juiste weg
Inmiddels werken TMC en Mobilee al samen aan verschillende klantprojecten. “We helpen meerdere organisaties met uiteenlopende datavraagstukken”, aldus Bloemers. “Zo hebben we verschillende succesvolle opdrachten lopen op het gebied van data-analyse en advisering rondom het selecteren en implementeren van een nieuw dataplatform.”
Het eerste gezamenlijke project begon afgelopen najaar. Bloemers: “Wij zijn gestart met het in kaart brengen van het datalandschap en ontwikkelen van beleid voor het delen van data, daarbij is TMC nu betrokken met hun expertise rondom architectuur en de ontwikkeling van het cloud data platform.”
“Daarnaast hebben we gezamenlijk ons eerste RFP-traject doorlopen”, voegt Melis toe. “Dit proces heeft niet alleen onze samenwerking versterkt, maar ook onze gezamenlijke propositie verder aangescherpt. We ontvingen direct complimenten over de weg die we gezamenlijk zijn ingeslagen.”
Heel makkelijk schakelen
Het sluit aan op hoe Melis en Bloemers zelf terugblikken op de samenwerking tot nu toe. “We wisten al dat we elkaar inhoudelijk aanvullen”, schetst Bloemers. “Inmiddels ervaren we ook echt hoe goed de cultuur van TMC en Mobilee op elkaar aansluiten. Doordat we dezelfde waarden delen is het heel makkelijk schakelen.”
“Aan plannen en ambitie geen gebrek, maar we gaan we stap voor stap te werk.”
Melis herkent het helemaal. “Wat me bijzonder aanspreekt binnen TMC en in de samenwerking met Mobilee, is de open, transparante en autonome cultuur waarin ondernemerschap en samenwerking centraal staan. Onze CEO, Emmanuel Mottrie, heeft mij verteld dat TMC bij overnames bewust kijkt naar een culturele match, en dat is hier duidelijk merkbaar.”
Stap voor stap groeien
Kortom: een geslaagde start van de samenwerking. Bloemers en Melis kijken vooral uit naar wat de komende jaren nog gaan brengen. Daarbij blijven ze verkennen hoe TMC en Mobilee elkaar optimaal kunnen versterken.
“Het is heel inspirerend om gezamenlijk op zoek te gaan naar manieren om onze bestaande en nieuwe klanten nog beter van dienst te zijn”, aldus Bloemers. “De gekozen aanpak om rondom klantvraagstukken gezamenlijke nieuwe proposities aan te bieden gaan we nog veel verder vormgeven.”
Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om projecten te doen met andere business cells van TMC. “Denk onder meer aan samenwerking rondom lean/operational excellence-dienstverlening en onze expertise rondom agile-transformaties”, licht hij toe. “Daarnaast hebben we stappen gezet om te kijken waar we vanuit bedrijfsvoering gebruik kunnen maken van elkaars expertise.”
En daarbij ziet ook het veel grotere TMC nog dingen die het kan leren van Mobilee. “Het commerciële team van Mobilee heeft bijvoorbeeld een indrukwekkende commerciële slagkracht, wat de samenwerking nog krachtiger maakt”, geeft Melis aan.
“En voor ons biedt het internationale karakter, het netwerk en het klantportfolio van TMC nog vele mogelijkheden om op verschillende manieren verder te groeien”, voegt Bloemers toe. “Aan plannen en ambitie geen gebrek, maar we gaan we stap voor stap te werk. Zo bouwen we op een duurzame manier verder aan de samenwerking om onze klanten nóg beter te bedienen.”