Werknemers én werkgevers plukken de vruchten van vitaliteitsprogramma’s

04 november 2024 Consultancy.nl

Het organiseren van vitaliteitsprogramma’s loont. Werknemers die deelnemen aan zulke programma’s voelen zich fysiek fitter, hebben meer energie en zijn mentaal gezonder. Dat blijkt uit onderzoek van Highberg, uitgevoerd in opdracht van Acture. Toch biedt bijna twee derde van de werkgevers geen vitaliteitsprogramma aan.

Vitaliteitsprogramma’s verbeteren niet alleen de gezondheid van werknemers, maar dragen ook bij aan hun werkplezier en balans tussen werk en privé. Uit het onderzoek van Highberg blijkt dat maar liefst 69% van de werknemers die deelnemen aan vitaliteitsprogramma’s zich beter voelt.

Het grootste voordeel zien ze in meer energie en een betere fysieke conditie. Daarnaast ervaren deelnemers een significante verbetering in hun mentale welzijn en hebben ze minder last van stress.

Werknemers én werkgevers plukken de vruchten van vitaliteitsprogramma’s

Bron: Acture

Dit draagt bij aan een positievere werkervaring en een betere werk-privébalans. Niet gek dan ook, dat werknemers met toegang tot vitaliteitsprogramma’s vaker geneigd zijn hun werkgever aan te bevelen.

Belang van fysieke gezondheid

De verbetering van hun fysieke gezondheid is voor werknemers ook de belangrijkste reden om deel te nemen aan vitaliteitsprogramma’s. Ook een betere mentale gezondheid en lagere stress spelen een grote rol.

Werknemers én werkgevers plukken de vruchten van vitaliteitsprogramma’s

Bron: Acture

De programma’s bieden vaak vergoedingen voor sportschoolbezoek of gezonde voeding op het werk, maar ook programma’s rond de werk-privébalans worden steeds populairder. Het onderzoek toont aan dat werkgevers die deze programma’s aanbieden de tevredenheid en loyaliteit van hun medewerkers aanzienlijk vergroten.

Oproep aan werkgevers

Ondanks al deze positieve effecten voor werknemers én werkgevers, biedt slechts 37% van de Nederlandse werkgevers vitaliteitsprogramma’s aan – een gemiste kans voor de overgrote meerderheid die die niet doet, vindt Annabelle Hagoort, CEO van Acture Nederland.

“In de huidige arbeidsmarkt kun je je eigenlijk geen uitval van medewerkers veroorloven en zal je tijd en geld moeten steken in de gezondheid en het gezond houden van je medewerkers”, geeft ze aan.

Werknemers én werkgevers plukken de vruchten van vitaliteitsprogramma’s

Bron: Acture

Hagoort wijst op de voordelen van simpele online tools zoals Evermood, die HR-afdelingen helpen bij het implementeren van vitaliteitsprogramma’s, gericht op uiteenlopende onderwerpen zoals stress, financiën en rouw. “Met simpele handvatten en online begeleiding is minder uitval op de werkvloer realiseerbaar.”

Belemmeringen om mee te doen

De meerderheid van de werknemers die een vitaliteitsprogramma aangeboden krijgen maakt hier ook gebruik van. 41% doet dit niet. Van deze niet-deelnemers vindt 38% het ongemakkelijk om met collega’s te sporten.

Werknemers én werkgevers plukken de vruchten van vitaliteitsprogramma’s

Bron: Acture

Daarnaast speelt vermoeidheid na werktijd een rol en is onzekerheid over gewicht of uiterlijk voor 15% van de werknemers een belemmering. Voor deze groep is het belangrijk dat werkgevers flexibeler omgaan met deelname, zoals het aanbieden van verschillende activiteiten op uiteenlopende tijdstippen.

Zelfs al deze medewerkers die niet meedoen blijken hun werkgever extra aantrekkelijker te vinden als deze een vitaliteitsprogramma aanbiedt én raden hun werkgever eerder aan. “Dus dubbel winst zou ik zeggen en een extra reden om voor werkgevers over te gaan op implementatie”, aldus Hagoort.

More on: Highberg
Netherlands
Company profile
Highberg is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Highberg is a Regional partner of Consultancy.org in Europe, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.