BCG: ‘Wereldwijd kampt bijna helft van medewerkers met burn-outklachten’
Wereldwijd vertoont 48% van alle werknemers de symptomen van een burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van Boston Consulting Group (BCG).
Het strategiekantoor ondervroeg meer dan 11.000 professionals uit acht landen verspreid over de gehele wereld. In India worstelt maar liefst 58% van de werknemers met een burn-out. Ook in Australië (53%) en Canada (52%) gaat het om meer dan de helft, terwijl de VS en Frankrijk op precies 50% uitkomen.
In het Verenigd Koninkrijk (47%) gaat het net iets beter. Duitsland en Japan (beide 37%) komen duidelijk het beste uit de bus, maar zelfs daar kampt dus een zeer ruime derde van de werknemers met burn-outklachten.
BCG ziet in de respons een duidelijk verband tussen inclusie op het werk en mentale klachten van professionals: als werknemers zich betrokken voelen op hun werk, nemen de burn-outklachten drastisch af, aldus de onderzoekers.
De respondenten werden per kwartaal gevraagd naar hun burn-outklachten en hun betrokkenheid op werk. In kwartaal één waren de betrokkenheidscijfers het laagst en de burn-out-cijfers het hoogst. In het vierde kwartaal waren de inclusiecijfers juist het hoogst en de burn-out-cijfers het laagst.
Subgroepen als vrouwen, leden van de LGBTQ+-gemeenschap en mensen met een handicap ervaren tot wel 26% vaker een burn-out. Dezelfde groepen geven ook vaker aan zich niet volledig onderdeel te voelen van de organisatie.
“Inclusie stopt niet bij werving”, zegt Gabrielle Novacek, Managing Director en Partner bij BCG. “Het vereist voortdurend luisteren naar werknemers en het aanpakken van hun pijnpunten. Inclusie moet zowel ingaan op het aanbod van werknemers als op de dagelijkse ervaring van werknemers met hun managers.”
De onderzoekers constateren dat in India de kans op een burn-out meer dan tweeënhalf keer zo groot is als sprake is van een laag betrokkenheidsniveau onder werknemers. In de VS, Duitsland, Frankijk, het VK, Australië en Canada is de kans ongeveer twee keer zo groot. Japan is de duidelijke uitschieter: hier is de kans slechts 1,2 keer zo groot.
Voor het onderzoek maakte BCG ook gebruik van de zogenaamde BLISS-index. Dat is een door het adviesbureau ontwikkelde tool die de factoren identificeert die het sterkst van invloed zijn op gevoelens van inclusie op de werkplek.
Aan de hand van de input van de ruim 11.000 respondenten zijn verschillende aandachtsgebieden geïdentificeerd, zoals een gebrek aan kansengelijkheid op de werkvloer en een bedrijfscultuur die het onvoldoende toelaat om met leidinggevenden van mening te wisselen.
Als bedrijven zich focussen op de belangrijkste aandachtsgebieden volgens de BLISS-index, kunnen ze nagaan waarin ze moeten investeren om de betrokkenheidscijfers te verbeteren en burn-outklachten te verminderen, zegt Novacek.
“Het opzetten van programma’s om deze doelstellingen te realiseren, zal werkgevers eveneens financieel voordeel opleveren”, geeft ze aan. “Er gaan heel wat kosten gepaard met burn-outs.”