Hay Group: Forse stijging in vrouwelijke topmanagers

18 februari 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorig jaar was 17% van de bestuursleden in Europa vrouw, vergeleken met 11% in het jaar daarvoor. Het aandeel van vrouwen in topposities is daarmee flink gestegen. Daartegenover staat dat de salariskloof tussen mannen en vrouwen opnieuw verder is toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consultancybedrijf Hay Group.
 
Salarisverschillen
Vrouwelijke bestuurders van Europese bedrijven ontvingen vorig jaar gemiddeld 9% minder salaris dan hun mannelijke collega’s, zo blijkt uit het onderzoek. Mannelijke bestuursleden verdienden gemiddeld €97.162, vrouwen gemiddeld €84.882. Een jaar eerder was de salariskloof met 7% minder groot. Het grootste verschil werd gevonden in Italië, waar mannelijke bestuurders gemiddeld 22% meer verdienen dan vrouwen. De verschillen in salaris hebben er volgens het organisatieadviesbureau mee te maken dat vrouwen nog steeds niet doordringen tot de best betaalde en strategisch cruciale bestuursfuncties.

Hay Group - Vrouwelijke Topmanagers

Scandinavië meest vrouwvriendelijk
Scandinavische landen hebben de grootste diversiteit in hun bestuursraden. Noorwegen staat daarbij aan kop met gemiddeld 38% vrouwelijke bestuursleden. Volgens HR adviesbureau Hay Group is dat niet verwonderlijk, omdat Noorwegen al tien jaar lang een quota voor vrouwen in bestuursfuncties kent. In Zweden en Finland bestaan echter geen quota, terwijl het percentage vrouwen in bestuursraden in beide landen wel is gestegen tot 28%. Dat komt vooral door publieke druk en een andere houding, aldus Hay Group.