Meetbare verbetering: Hoe kpi’s en datagedreven strategieën de organisatie succesvoller maken

30 september 2024 Consultancy.nl

Verschillende onderzoeken tonen aan: continu verbeteren maakt organisaties efficiënter én helpt ze sneller inspelen op veranderingen in de markt. Maar hoe ga je van verbeteren naar aantoonbaar verbeteren? Boudijn Driesen, managing partner van Bureau Tromp, deelt praktijkvoorbeelden van meetbare resultaten en onderbouwt het belang van strategisch leiderschap.

Verbeteren draait om het aanbrengen van veranderingen die leiden tot een betere situatie. Dit kan gaan om het verkorten van doorlooptijden, het verhogen van de klanttevredenheid of het reduceren van kosten. Lean-methodologieën, ooit ontwikkeld door Toyota, bieden een gestructureerde aanpak voor het identificeren en elimineren van verspillingen in processen.

Een productiebedrijf dat wij begeleidden was bijvoorbeeld in staat om de doorlooptijd van hun assemblagelijn met 30% te verkorten door lean-principes te implementeren. Dit leidde niet alleen tot een efficiëntere productie, maar ook tot lagere operationele kosten.

In een ander geval, in de retailsector, werd de voorraadbeheerstrategie geoptimaliseerd. Het resulteerde in een kostenreductie van 20% door een verbeterde afstemming tussen vraag en aanbod.

Aantoonbare resultaten

Aantoonbaar verbeteren betekent dat je verbeteringen niet alleen implementeert, maar deze ook kunt onderbouwen met data. Dit is essentieel om te laten zien dat de veranderingen daadwerkelijk bijdragen aan de doelen van de organisatie.

Kpi’s (key performance indicators) spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze de voortgang en impact van verbeteringen meetbaar maken. Organisaties die kpi’s effectief inzetten, kunnen beter sturen op hun prestaties en strategieën sneller aanpassen op basis van concrete resultaten.

“Aantoonbaar verbeteren betekent dat je verbeteringen ook kunt onderbouwen met data.”

Een organisatie in de zorgsector waarmee wij werkten, gebruikte kpi’s om de efficiëntie van haar patiëntdoorstroming te monitoren. Door de processtappen in kaart te brengen en continu te meten, wisten we de wachttijden met 15% te verminderen, wat leidde tot hogere patiënttevredenheid en een betere benutting van capaciteit.

Belangrijke kpi’s om prestaties meetbaar te maken zijn onder andere:

  • Gemiddelde doorlooptijd: Het reduceren van de tijd die nodig is om een proces te voltooien. Zo kon een financiële dienstverlener dankzij onze aanpak haar kredietbeoordelingstijd met 25% verkorten.
  • First-Time-Right ratio: Deze kpi meet hoe vaak een taak in één keer correct wordt uitgevoerd. In de maakindustrie zagen we een daling van 40% in het aantal fouten na het implementeren van verbeterde kwaliteitscontroles.
  • Klanttevredenheid (CSAT): Klanttevredenheid is een kritische indicator voor succes, vooral in servicegerichte sectoren. Een groot telecombedrijf verhoogde zijn CSAT-score met 10% nadat wij hun klantprocessen hielpen optimaliseren.

Verhalen uit de praktijk

Lean Six Sigma combineert de filosofie van lean met de statistische precisie van Six Sigma om variabiliteit te verminderen en processen te verbeteren. Organisaties die Lean Six Sigma toepassen, profiteren van gestroomlijnde processen en hogere kwaliteit. Het succes van deze methodologie is bewezen door organisaties in uiteenlopende sectoren.

Een recent voorbeeld komt uit de voedingsindustrie, waar een producent dankzij Lean Six Sigma zijn verspilling met 35% wist te verminderen. Door data-analyse en continue monitoring van kpi’s, zoals de verhouding van grondstoffen tot eindproduct, konden we aanzienlijke kostenbesparingen realiseren.

Daarnaast zagen we in de logistieke sector dat een bedrijf in de supply chain zijn foutpercentage met bijna 50% kon reduceren, simpelweg door procesvariabiliteit te verlagen.

Leiderschap dat het verschil maakt

Bij het doorvoeren van verbeteringen spelen leiderschap en cultuur een doorslaggevende rol. Leiders zorgen ervoor dat verbeteringen niet alleen geïmplementeerd worden, maar ook behouden blijven. In onze praktijk zien we dat de steun van management essentieel is voor succesvolle veranderingen.

“Als verbetering een vaste waarde wordt, ontstaat ruimte voor innovatie en voortdurende ontwikkeling.”

In onze Leergang Transformerend Leiderschap leren senior-leidinggevenden hoe ze hun organisatie(onderdelen) impactvoller kunnen inspireren en begeleiden door veranderprocessen. Dit heeft direct invloed op het succes van verbetertrajecten.

Zo hebben we bijvoorbeeld een bedrijf in de transportsector geholpen, waar leiders meer betrokken werden bij het verbeteren van processen. Het resultaat? Een 20% hogere efficiëntie en een meer gemotiveerd team.

Een gamechanger voor groei

Een cultuur van continu verbeteren is een echte gamechanger voor groei. Wanneer verbetering een vaste waarde wordt binnen een organisatie, ontstaat er ruimte voor innovatie en voortdurende ontwikkeling. Dit betekent dat medewerkers op alle niveaus betrokken zijn bij het optimaliseren van processen, wat leidt tot verhoogde productiviteit en betere prestaties.

Een goed voorbeeld hiervan zagen we bij een groot zorgbedrijf. Door actief feedback van medewerkers te verwerken en de werkprocessen te stroomlijnen, wist het bedrijf zijn operationele kosten met 15% te verlagen. Dit laat wederom zien dat een cultuur van continu verbeteren niet alleen zorgt voor efficiëntere processen, maar ook directe impact heeft op het bedrijfsresultaat.

Het succes van een dergelijke cultuur komt voort uit een combinatie van strategisch leiderschap en datagedreven inzichten. Wanneer organisaties duidelijke doelen stellen en de voortgang meetbaar maken, kunnen verbeteringen blijvend worden geïmplementeerd. Dit creëert een duurzame groeiomgeving waarin innovatie centraal staat en resultaten aantoonbaar worden behaald.

Met bewezen methoden zoals lean en Six Sigma kunnen organisaties niet alleen efficiënter werken, maar ook een blijvende cultuur van verbetering creëren. Onze praktijk laat zien dat deze aanpak tastbare resultaten oplevert in termen van kostenbesparingen, verhoogde klanttevredenheid en verbeterde operationele efficiëntie.

More on: Bureau Tromp
Netherlands
Company profile
Bureau Tromp is a Netherlands partner of Consultancy.org