Verbetering van de productiviteit: Wees niet te laat!
Economische tegenwind én hoge arbeidsmarktkrapte: opgeteld zorgen ze voor een bijzonder uitdagend bedrijfslandschap. Daarin is het verhogen van de productiviteit belangrijker dan ooit, stelt Bureau Tromp.
We leven in een bijzondere tijd. Waar de Nederlandse economie in het tweede kwartaal tot veler verrassing licht groeide, houden we er bij Bureau Tromp rekening mee dat 2024 uiteindelijk een jaar van krimp wordt.
En afgaande op onze kennis en ervaringen van de huidige ontwikkelingen binnen de BV Nederland, zou dit een langer durende recessie kunnen worden die zomaar in zwaarte kan toenemen.
Hierbij komt tevens de geopolitieke onzekerheid, de oorlog in Oekraïne en de brandhaarden in het Midden-Oosten. Een bijzonder tijdsgewricht voor organisaties, want de economische tegenwind gaat momenteel hand in hand met een lage werkloosheid en relatief nog veel schaarste op de arbeidsmarkt.
Die laatste twee situaties zien wij op (middel)lange termijn niet significant veranderen. Hierdoor is het voor organisaties cruciaal meer uit hun processen, middelen en mensen te halen – oftewel de productiviteit te verhogen. Juist nu dus!
In dit artikel leggen we nader uit waarom het verhogen van productiviteit zo belangrijk is, hoe organisaties dit kunnen doen en waarom procesoptimalisatie hierbij de eerste en belangrijkste stap zou moeten zijn.
Waarom productiviteit belangrijk is
Het is algemeen bekend dat als een organisatie haar medewerkers efficiënter laat werken, ze meer kan maken of doen met dezelfde hoeveelheid mensen.
In de meeste gevallen betekent dit dat de organisatie meer winst kan maken. In het geval van een recessie helpt het dus enorm als organisaties efficiënter werken.
“Procesoptimalisatie legt de basis voor andere verbeteringen.”
Ze kunnen dan beter hun kosten laag houden en toch genoeg blijven produceren. Zo kunnen organisaties beter omgaan met moeilijke tijden en blijven concurreren, zelfs als de economie daadwerkelijk krimpt.
Hoe kunnen organisaties hun productiviteit verbeteren?
De eerste en belangrijkste stap is het verbeteren van de organisatieprocessen. Dit betekent dat organisaties kijken naar hoe ze dingen doen en manieren zoeken om dat sneller en beter te doen zonder extra middelen te gebruiken.
Door verspilling te verminderen en de kwaliteit te verbeteren, kunnen organisaties meer bereiken met wat ze al hebben. Lean management en lean six sigma zijn beproefde methoden die hierbij helpen. Ze zorgen voor blijvende verbeteringen en betere resultaten.
Procesoptimalisatie legt de basis voor andere verbeteringen. Als een organisatie eerst zorgt dat alle processen soepel en efficiënt lopen, kunnen andere verbeteringen daarop voortbouwen.
Denk in dit kader aan consistente kwaliteit: door alles op dezelfde manier te doen, krijgen klanten altijd goede producten of diensten. Dat zorgt voor tevreden en terugkerende klanten.
Ook spelen schaalbaarheid, flexibiliteit en aanpassingsvermogen een rol; als processen goed lopen, kan een organisatie makkelijker groeien zonder dat alles ingewikkelder en duurder wordt. Men kan ook sneller reageren op veranderingen en nieuwe kansen pakken als de processen goed zijn georganiseerd.
“Zonder goede processen kan technologie problemen juist sneller laten ontstaan.”
Een volgende stap is investeren in technologie. Automatisering/robotisering en slimme (AI-)technologieën kunnen veel taken sneller en beter doen. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert fouten.
Lees verder: Zes technologieën die bijdragen aan het verbeteren van organisaties.
Maar ook hier geldt: zonder goede (basis)processen kan technologie problemen juist sneller laten ontstaan. Het ‘cement tussen de stenen’ blijft altijd training en ontwikkeling van medewerkers. Deze stap onderstreept als het ware de efficiencyslag, maar zorgt ook voor meer gemotiveerde medewerkers.
Tot slot is ook prestatiemanagement een belangrijke stap. Meten hoe processen, middelen en mensen presteren en daar regelmatig over praten is cruciaal om verbeterpunten te vinden en aan te pakken.
Productiviteit moet het strategische speerpunt zijn
Kortom: nu we mogelijk aan de vooravond staan van een recessie die lang kan aanhouden én kan verdiepen, is het verhogen van de productiviteit van levensbelang voor organisaties.
Zowel economisch als organisatiekundig is productiviteit een belangrijke factor voor groei en duurzaamheid. Hogere productiviteit is een van de belangrijkste middelen die organisaties kunnen inzetten tegen een economische neergang.
Hoewel technologie, training, flexibel werken en prestatiemanagement belangrijk zijn, begint alles bij procesoptimalisatie. Het is tijd om proactief te zijn en productiviteit centraal te stellen als het strategische speerpunt anno nu.
Een artikel van Bureau Tromp, een operational excellence-specialist gevestigd in Houten. Het bureau biedt onder meer consultancy, opleidingen en trainingen in lean en six sigma.