Een samenhangende aanpak voor duurzaamheidstransformaties
Steeds meer organisaties zetten stevige duurzaamheidsambities neer. Door te investeren in organisatiecapaciteit kunnen alle geplande acties ook daadwerkelijk succesvol worden gerealiseerd, schrijven Nadja Zeiske en Dolf Verheul van Capgemini Invent.
Gedreven door zowel intrinsieke motivaties (doelen, purpose) als extrinsieke motivaties (wet- en regelgeving, energieafhankelijkheid, grondstoffenschaarste), prijkt duurzaamheid in 2024 op de agenda van elke organisatie. Duurzaamheid wordt serieuzer genomen, wat ertoe leidt dat vele organisaties stevige duurzaamheidsambities hebben neergezet.
Echter zijn ambities alleen niet genoeg. Wat vaak ontbreekt is de vertaling naar concrete acties die ervoor zorgen dat deze ambities ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Organisaties zullen hiervoor een integraal duurzaamheidsperspectief moeten integreren in hun visie, strategie, bedrijfsvoering én waardeketen.
Organisaties zullen dus een strategische herevaluatie of transformatie moeten doormaken.
Lessen uit de praktijk
In ons werk als adviseurs zien we een flink aantal organisaties die bereid zijn dergelijke transformaties te ondergaan. Dat gezegd hebbende, zien we ook vaak dat er binnen duurzaamheidstransformaties of -programma’s die al in gang zijn gezet een sterke neiging bestaat om bijna volledig te concentreren op het implementeren van (innovatieve en digitale) technologieën.
Echter, om duurzaamheidstransformaties succesvol te laten zijn, zijn de organisatorische- en leiderschapsveranderingsaspecten net zo cruciaal als de technische aspecten. En deze worden vaak over het hoofd gezien.
Uiteraard is de technische kant belangrijk. Het analyseren van de huidige milieu-impact, bijvoorbeeld gevolgd door het identificeren van energiebesparingsmaatregelen, is van onmiskenbaar belang. Maar het implementeren van digitale/technische oplossingen alleen is niet voldoende om de duurzame ambities te behalen.
De organisatorische en leiderschapskant zijn van fundamenteel belang bij het bewerkstelligen van betekenisvolle verandering. Het ondergeschikt maken van de organisatorische dimensie aan de techniek kan namelijk zelfs de meest waardevolle duurzaamheidsmaatregelen en -initiatieven ondermijnen.
Vijf bouwstenen voor duurzaamheidstransformaties
Wij geloven dat de ‘organisatie’ kan worden ingezet om met succes de duurzaamheidstransformaties mogelijk te maken die zoveel organisaties nu willen doorvoeren. Om dit succesvol te doen, is een samenhangende aanpak nodig waar de volgende vijf bouwstenen in voorkomen:
1: Allereerst, het bepalen van een concrete duurzaamheidsvisie en strategie: een duidelijke ‘north star’ en een organisatiebrede, gedragen strategie, die gekoppeld is aan de al bestaande strategie van de organisatie.
2: Het verankeren van deze visie en strategie op duurzaamheid in je bedrijfsvoerings- en governancemodel.
3: Het opzetten en verankeren van de benodigde processen en metrics (kpi’s).
4: Het opbouwen van kennis en vaardigheden op het gebied van duurzaamheid.
5: En ten slotte, het creëren van op duurzaamheid gericht leiderschap en een duurzaamheidscultuur om eigenaarschap van dit onderwerp in alle lagen van de organisatie te borgen.
Het succesvol implementeren van concrete actie begint bij het verankeren van duurzaamheid in het organisatie-DNA. Door deze organisatorische basis te leggen, kan een organisatie met succes haar duurzaamheidsreis afleggen en haar ambities behalen.
Over de auteurs: Nadja Zeiske is Managing Consultant, Dolf Verheul is Senior Consultant. Beiden zijn werkzaam binnen de Organization, Purpose & Strategy praktijk van Capgemini Invent.