Meeste Europese bedrijven hebben nog geen duurzaam businessmodel

24 juni 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Veel Europese bedrijven hebben nog geen duurzaam businessmodel. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van adviesbureau Oliver Wyman en non-profitorganisatie CDP.

Voor hun studie namen de onderzoekers meer dan zestienhonderd Europese, beursgenoteerde bedrijven onder de loep (deze organisaties vertegenwoordigen samen 89% van de gehele Europese marktkapitalisatie).

Een van de belangrijke conclusies uit het rapport is dat slechts 21% van de onderzochte organisaties reeds substantiële vooruitgang heeft geboekt bij het ontwikkelen en implementeren van groene bedrijfsmodellen. Bij de meerderheid van de organisaties is de geboekte vooruitgang echter beperkt (52%), terwijl 27% enige vooruitgang heeft weten te realiseren.

Meeste Europese bedrijven hebben nog geen duurzaam businessmodel

“De meeste bedrijven hebben moeite om hun bedrijfsmodellen in het juiste tempo en op de juiste schaal te veranderen”, aldus James Davis van Oliver Wyman. “De uitdaging waarmee ze worstelen is dat groene bedrijfsmodellen in economische zin vaak minder aantrekkelijk en riskanter zijn dan hun huidige modellen.”

Voor banken en andersoortige investeerders maakt dit het lastig om de duurzaamheidstransitie te financieren. Niet voor niets is in het rapport van Oliver Wyman en CDP te lezen dat Europese bedrijven de toegang tot kapitaal beschouwen als hun belangrijkste zorgpunt.

Toch is er binnen het Europese bedrijfsleven meer en meer aandacht voor verduurzaming, vertelt Davis. “Het onderzoek heeft ook veel bemoedigende signalen opgeleverd. Zo zijn steeds meer bedrijven bezig met transitieplannen.” 

Meeste Europese bedrijven hebben nog geen duurzaam businessmodel

Verschillen per sector

Tussen de onderzochte sectoren bestaan grote verschillen. Zo heeft 63% van de bedrijven uit de elektriciteitssector reeds substantiële vooruitgang geboekt bij het ontwikkelen en implementeren van groene bedrijfsmodellen – ongeveer drie keer meer vooruitgang dan het Europese gemiddelde (21%).

Volgens de onderzoekers is dit logisch. “Hernieuwbare energie, die doorgaans elektrisch is, krijgt al lange tijd veel aandacht binnen de klimaatdoelen. Met behulp van Europese overheden is zonne- en windenergie commercieel aantrekkelijk geworden. Hierdoor was de bedrijfsmodeltransitie voor elektriciteitsbedrijven gemakkelijker.”

Ook binnen de Europese staalindustrie hebben heel wat bedrijven (60%) reeds substantiële vooruitgang geboekt met het verduurzamen van hun businessmodellen. Op plaats drie staat de branche voor transportfabrikanten (38%), gevolgd door de chemie- (29%) en de landbouwsector (27%).

Meeste Europese bedrijven hebben nog geen duurzaam businessmodel

De Europese metaal- en mijnbouwindustrie bungelt op dit vlak onderaan de ranglijst: daarbinnen heeft slechts 5% van de bedrijven al substantiële vooruitgang geboekt met het vergroenen van hun bedrijfsmodellen.

Noodzaak van duurzame investeringen

De onderzoekers keken ook naar de langetermijninvesteringen (CapEx) van de onderzochte organisaties. Daaruit blijkt dat maar liefst 70% van de Europese bedrijven minder dan 25% van zijn CapEx-budget investeert in groene projecten.

Ook op dit vlak bestaan grote sectorale verschillen. Opnieuw is de elektriciteitssector het beste jongetje van de klas: 68% van de bedrijven uit deze sector stopt minimaal 50% van zijn CapEx-budget in duurzame initiatieven. Bij de Europese sector voor eten, drinken en tabak gaat het maar om 1%.

“Dit onderzoek is nuttig voor talloze partijen”, zegt Sherry Maderavan van CDP. “Financiële instellingen kunnen het rapport gebruiken om nieuwe financieringsmodellen te ontwikkelen, beleidsmakers kunnen het gebruiken om de investeringsomstandigheden te verbeteren. Duurzame investeringen zijn geen keuze meer, maar een noodzaak.”