BearingPoint belangrijk business consulting adviesbureau

08 april 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vorige week presenteerde Consultancy.nl een overzicht van de belangrijkste adviesbureaus op het gebied van business consulting. De ranking, opgesteld door onafhankelijk analistenbureau IDC, bevat 12 consultancykantoren. De lijst wordt gedomineerd door wereldwijde multi-service firma’s zoals de Big Four en Accenture en strategy consulting spelers McKinsey, BCG en Booz & Company. Opvallend is dat management en IT consulting bureau BearingPoint de enige Europese leverancier is in de lijst. 

BearingPoint: groei na MBO
BearingPoint is in 2001 ontstaan door een IPO van KPMG Consulting. In 2009 verkocht BearingPoint haar Amerikaanse praktijk aan Deloitte en PwC en ging de Europese organisatie, na een management buyout (MBO) van het MT, verder als een zelfstandige entiteit. Sinds de MBO heeft BearingPoint in Europa een sterke groei doorgemaakt, inmiddels telt het adviesbureau 3,200 consultants verspreid over 15 landen. Ook de Nederlandse vestiging, onder leiding van Managing Director Charles de Monchy, heeft in de afgelopen jaren een snelle groei meegemaakt.

BearingPoint is in de analyse van IDC aangemerkt als ‘belangrijke speler’, samen met o.a. McKinsey en BCG. Het marktaandeel van het adviesbureau in de business consulting markt is volgens de analisten vergelijkbaar met die van onder andere Booz & Company en IBM.

Een beknopt overzicht van de resultaten van BearingPoint: 

Sterktes
Volgens IDC bezit BearingPoint verschillende onderscheidende eigenschappen ten opzichte van concurrenten: “BearingPoint wordt in de EMEA-regio gezien als sterker dan veel soortgelijke bedrijven in het verwerken van vergaarde gegevens in zijn aanpak, het toepassen van innovaties en instrumenten en het integreren van zijn projectteam in dat van de klant”. IDC vervolgt: “Bovendien is men van mening dat het bedrijf beter is in het overbrengen van kennis en ervaring over projecten en in het afstemmen van zijn aanbod aan nieuwe diensten op de plaatselijke bedrijfswereld. Het helpt zijn klanten beter om risico’s te beheren.” 

Peter Mockler, Managing Partner bij BearingPoint, licht toe: “We zijn erg trots op deze erkenning als belangrijke speler op het vlak van business consulting. Dit is tevens een erkenning van onze aandacht voor meetbare, duurzame bedrijfsresultaten, die wij bereiken door een combinatie van bekwaamheid op het vlak van beheer en technologie en door nauw samen te werken met onze klanten, van het opstellen van een strategie tot en met de uitvoering.” 

Verbeterpunten
Belangrijkste verbeterpunt voor BearingPoint is volgens de analisten het “aanbieden van een volledige suite aan business consulting diensten”, met name diensten gericht op groei (bijv. market entry en implementatie van nieuwe diensten).