Ecofys: Klimaatbeleid Obama bepalend voor CO2 doelen

24 januari 2013 Consultancy.nl

Na zijn herverkiezing, vertelde Obama aan Time Magazine dat zijn dochters hem inspireerden tot denken op de lange termijn, met name ten aanzien van klimaatsveranderingen. Tijdens zijn openingsspeech, die zijn 2e termijn als president inluidde, beloofde Obama dat klimaatverandering één van de hoofdprioriteiten zal worden. Maar beleidsexperts zijn pessimistisch en zeggen dat de kans dat er significante klimaatacties zullen plaatsvinden erg gering is.
 
Sector aanpak
Het belangrijkste thema ligt in de grote polarisatie van het Amerikaanse Congres – De Republikeinen hebben een meerderheid in het huis van afgevaardigden (lower house) maar Obama’s Democraten hebben een meerderheid in de senaat (upper house). Hierdoor zal Obama het moeilijk krijgen om vergezochte klimaatwetten te implementeren. Volgens Niklas Höhne, Director of energy and climate policy bij adviesbureau Ecofys, zal Obama zich sector voor sector moeten focussen. “Vanuit mijn optiek, en kijkend met een Europese blik, denk ik dat het logischer is dat er een sector-voor-sector aanpak zal komen in plaats van nationaal klimaatbeleid” aldus de Ecofys adviseur tegenover NBC.

Obama heeft goede kansen in bijvoorbeeld de automotive industrie, waar hij brandstofefficiënte voertuigen kan stimuleren, of binnen de energiesector, waar hij kan zorgen voor strakkere mileureguleringen om meer schone energie te laten produceren. Daarentegen, zou het op landelijk niveau implementeren van een nationaal klimaatbeleid of het voeren van een ambitieuze anti-global warming agenda mislukken vanwege een te hoog intern verzet.

Internationale klimaatdoelstellingen
Höhne waarschuwt ook voor de negatieve effecten, die het VS beleid kan hebben op  wereldwijde klimaatveranderingsambities. Het gebrek aan consistentie in het VS beleid heeft de laatste jaren de onderhandelingen op het gebied van internationale klimaatverandering in gevaar gebracht. “Waarom zouden kleine landen ambitieuze CO2-verminderingen na streven als ’s werelds grootste vervuiler niet evenredig bijdraagt?” is een veel gehoorde politieke klacht. “De internationale klimaatonderhandelingen zijn er erg van afhankelijk dat de VS enige voortgang boekt” zei hij. “Als de VS geen progressie boekt en de overige spelers deze progressie niet typeren als nieuw en ambitieus, dan zal het nieuwe internationale klimaatverdrag dat ondertekend wordt in 2015 onvoldoende zijn om de toekomstige CO2 doelstellingen te realiseren.
 
Gerelateerde berichten:
- Ecofys: Doel 16% duurzame energie is forse uitdaging
- PwC: Realisatie 2 graden doelstelling nu al een uitdaging
- Ecofys: 21 initiatieven om global warming te beperken
- PwC: Nederlandse CO2 uitstoot daalt te langzaam
- Roland Berger: Duitsland leider in duurzame industrie

Nieuws

Meer nieuws over