Onderzoek: Amsterdam en Rotterdam duurzaamste steden ter wereld
Amsterdam en Rotterdam komen in een nieuw onderzoek van Arcadis uit de bus als de duurzaamste steden ter wereld.
Voor zijn studie nam het ingenieurs- en adviesbureau vele tientallen grootsteden van over de hele wereld onder de loep. De onderzoekers beoordeelden deze aan de hand van vier pijlers, waaronder ‘planet’: in hoeverre draagt de stad al dan niet bij aan het realiseren van de Parijse klimaatdoelen.
De tweede pijler is ‘people’: draagt de stad bij aan een duurzame werk-privébalans, bijvoorbeeld door het bieden van een geavanceerd ov-netwerk en voldoende groen (zoals parken)? Pijler drie (‘profit’) draait om het economisch klimaat, de vierde (‘progress’) gaat over de vooruitgang die wordt geboekt binnen de eerste drie pijlers.
Amsterdam staat in deze editie van het onderzoek bovenaan de ranglijst, Rotterdam neemt plek twee in. Amsterdam haalt zijn hoogste deelscore binnen de profit-pijler.
“Amsterdam zette al vroegtijdig in op vooruitstrevend klimaatbeleid, waarin alle lokale stakeholders een rol spelen”, aldus Carolien Gehrels, directeur van de energietransitiepraktijk van Arcadis. “Ons onderzoek laat nu zien dat de stad hier de vruchten van plukt. Dat is iets om trots op te zijn en het is mooi en belangrijk om te merken dat dit vele andere steden inspireert.”
Lees ook: Arcadis helpt Amsterdam met laadinfrastructuur voor elektrische bussen.
Rotterdam haalt zijn hoogste deelscore binnen de pijler planet. “De havenstad heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in vergroening, het vergroten van de circulaire economie en het verbeteren van de kwaliteit van de buitenruimte”, licht Arrèn van Tienhoven toe, stedenexpert bij Arcadis.
Daarnaast is in Rotterdam onlangs een burgerberaad voor klimaatzaken opgezet. “Dat is een vooruitstrevende manier om inwoners te betrekken bij de toekomst van hun stad”, aldus Van Tienhoven. “Met de tweede plek in de ranking is aangetoond dat de investeringen van Rotterdam zich hebben terugbetaald.”
Verbeterpunten
Ondanks dat Amsterdam en Rotterdam de duurzaamheidsranglijst aanvoeren, zijn er volgens de onderzoekers van Arcadis wel verschillende verbeterpunten. Zo zijn het energieverbruik en de ov-kosten in de twee Nederlandse grootsteden betrekkelijk hoog.
Een ander verbeterpunt is dat wet- en regelgeving soms het ondernemen bemoeilijkt. “We zijn nogal bureaucratisch ingesteld”, zegt Van Tienhoven. “Verder moet Amsterdam werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Rotterdam kan onder andere nog stappen maken op het gebied van mobiliteit.”
Best of the rest
De derde plaats van de duurzaamheidsranglijst van Arcadis wordt deze keer ingenomen door het Deense Kopenhagen, gevolgd door twee Duitse grootsteden: Frankfurt en München. Het Noorse Oslo neemt plek zes in.
Op positie zeven en acht vinden we opnieuw twee Duitse grootsteden: Hamburg en Berlijn. Het Poolse Warschau staat op plaats negen. Londen neemt ditmaal de tiende plek in.
Onderste regionen
In tegenstelling tot in de top tien, vinden we in de onderste regionen geen enkele Europese stad. Hekkensluiter is Karachi (de grootste stad van Pakistan), gevolgd door Johannesburg (grootste stad van Zuid-Afrika), Nairobi (hoofdstad van Kenia), Kaapstad (hoofdstad van Zuid-Afrika) en Kinshasa (hoofdstad van DR Congo).