New York en Londen beste steden ter wereld, Amsterdam in top 20
New York is volgens adviesbureau Kearney de beste stad ter wereld om te wonen en werken, gevolgd door Londen en Parijs. Amsterdam staat voor het zesde opeenvolgende jaar in de top 25.
Voor de 2023-editie van de Global Cities Index beoordeelde Kearney meer dan 150 steden over de hele wereld aan de hand van vijf pijlers: menselijk kapitaal, informatie-uitwisseling, culturele ervaring, politieke betrokkenheid en zakelijke activiteit.
Net als in de vorige zes edities staat New York op de hoogste positie. De Amerikaanse stad blinkt in het bijzonder uit op het gebied van zakelijke activiteiten en menselijk kapitaal. Ook plekken 2, 3 en 4 worden al jaren ingenomen door dezelfde steden: Londen, Parijs en Tokyo.
Londen zette zijn beste scores neer bij de pijlers culturele ervaring en menselijk kapitaal, terwijl Parijs het hoogst scoort op de pijlers informatie-uitwisseling en culturele ervaring. De top tien bestaat verder uit Beijing, Brussel, Singapore, Los Angeles, Melbourne en Hongkong.
Hollandse Glorie
Onze hoofdstad wint dit jaar drie plekken en staat daarmee weer op plaats 20, net als in 2020.
Amsterdam heeft zijn plek in de top 20 onder andere te danken aan de zakelijke activiteiten die in de stad aanwezig zijn (denk onder andere aan de Zuidas). Ook doet onze hoofdstad het goed op het gebied van cultuur. Aandachtspunten voor Amsterdam zijn volgens de onderzoekers de betrekkelijke lage politieke betrokkenheid van mensen en het menselijk kapitaal.
Eerder dit jaar werd Amsterdam door Boston Consulting Group verkozen tot de twee na beste middelgrote stad om te leven wereldwijd.
Geen vanzelfsprekendheid
Hoewel de bovenkant van de Kearney-ranking al jaren redelijk stabiel is, laten de onderzoekers weten dat dit “steeds minder een vanzelfsprekendheid wordt” gezien de huidige ontwikkelingen.
“De traditionele hiërarchie staat de komende jaren op lossen schroeven door economische voortuitgang in andere delen van de wereld”, geven ze aan. “Steden die een regeneratief model hanteren – een model dat verder gaat dan veerkracht en proactief denkt – zullen een concurrentievoordeel hebben en het verschil maken.”
Deze ontwikkeling is in de lagere regionen van de ranking al goed zichtbaar. Een goed voorbeeld hiervan is een stad als Dubai, die nu op de 23e plek staat, maar in 2018 nog 28e stond.
Ook verschillende andere steden in het Midden-Oosten zijn met een opmars bezig, waaronder Riyad en Abu Dhabi. “Steden in het Midden-Oosten zijn de afgelopen jaren naar voren gekomen als bakens van welvaart, veerkracht en kansen. Een sterke inzet voor het verwezenlijken van ambitieuze nationale visies en het handhaven van een regeneratieve mentaliteit werpt zijn vruchten af”, aldus Rudolph Lohmeyer, partner bij Kearney.