De duurste steden om te wonen voor expats (Amsterdam stijgt flink)
Hongkong is het wereldwijd de duurste stad om te leven als expat, zo blijkt uit de nieuwste editie van Mercers jaarlijkse Cost of Living-onderzoek. De rest van de top vijf bestaat geheel uit Zwitserse steden. Amsterdam staat een stuk lager, maar is wel tien plekken gestegen.
Voor de studie analyseerde Mercer meer dan vierhonderd steden over de hele wereld. In 2020 was Hongkong de duurste plek om te leven voor expats, vorig jaar ging het om Asjchabad (Turkmenistan). Dit jaar voert Hongkong wederom de lijst aan.
Er zijn verschillende redenen dat Hongkong dit jaar weer met de bedenkelijke eer strijkt. Zo is de huizenmarkt er oververhit, waardoor het de afgelopen tijd bijzonder duur is geworden om in Hongkong een appartement te huren.
“Daarnaast heeft het ook te maken met de hoge inflatie”, vertelt Mercer-partner Vince Cordova tegen nieuwsplatform CNBC. “De kosten van veel goederen en diensten zijn enorm gestegen in Hongkong. Mensen die daar wonen zullen dus meer moeten uitgeven om een goed leven te leiden.”
Flink dokken in Zwitserland
Opvallend genoeg wordt Hongkong in de ranking op de voet gevolgd door vier steden die stuk voor stuk in Zwitserland liggen. Zürich staat op plek twee, Genève op drie, Bazel op vier en Bern op vijf. Ook in de vorige edities van het onderzoek stonden deze steden vrijwel altijd in de bovenste regionen.
Dat het voor expats nogal prijzig is om in Zwitserse steden te wonen is niet opmerkelijk. Het bbp per hoofd van de bevolking van Zwitserland bedraagt maar liefst $87.000. Ter vergelijking: in Nederland gaat het om circa $52.000 en in België om ongeveer $44.000. Flink dokken dus.
De top tien van duurste steden om te leven voor buitenlandse werknemers bestaat dit jaar verder uit Tel Aviv (6), New York City (7), Singapore (8), Tokio (9) en Beijing (10). Een compleet overzicht van de ranking van Mercer vind je hier.
Amsterdam ook steeds duurder
Hoewel Amsterdam nog altijd een stukje goedkoper is dan deze tien duurste steden, stijgt onze hoofdstad wel snel in de ranking. Vorig jaar stond Amsterdam nog op de vijfendertigste, een jaar later is dat al de vijfentwintigste positie bezet.
“Uiteraard is de hoge inflatie hierop van invloed, maar ook de stijgende energie- en huurprijzen”, verklaart Mercer-consultant Ellen van Arenthals de tien gewonnen plekken.
Bedrijven zijn dan ook steeds meer kwijt aan expats in Amsterdam. “Als tegenmaatregel brengen steeds meer werkgevers hun expats tegenwoordig onder in de randgemeenten van Amsterdam”, vertelt Van Arenthals.
Levenskwaliteit
Voor hun studie stelden de experts van Mercer eveneens vast in welke steden de levenskwaliteit het beste is. Daar uit blijkt dat het bijzonder goed toeven is in het Oostenrijkse Wenen – een conclusie die het adviesbureau de afgelopen jaren reeds in andere analyses naar voren bracht.
Amsterdam scoort op dit vlak gelukkig ook niet slecht: wereldwijd gezien staat onze hoofdstad ditmaal op de negende plaats in de ranglijst van steden met de hoogste levenskwaliteit voor expats.