Gasunie kiest partners voor mega IT-contract van €600 miljoen

05 juni 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Gasunie heeft na een Europese aanbesteding drie partners geselecteerd voor de inhuur van IT-expertise. De maximale waarde van het megacontract is rond de €600 miljoen.

De komende vier jaar werkt Gasunie voor IT-vraagstukken samen met de combinatie Accenture en Cegeka, Sogeti en het consortium bestaande uit CGI, ilionx, Brunel en Vitas. Harvey Nash is aangesteld als broker.

Gasunie laat in een persbericht weten met de gunning van de contacten de komende jaren gegarandeerd te zijn van voldoende ICT-capaciteit. De raamovereenkomst heeft een optie tot verlenging van twee maal twee jaar.

Gasunie kiest partners voor mega IT-contract van €600 miljoen

IT wordt steeds belangrijker voor de strategische doelen van Gasunie. Door de opkomst van nieuwe technologieën – denk aan internet of things en digital twins – kan Gasunie het fysieke beheer en onderhoud van de infrastructuur naar een hoger niveau tillen. Bovendien is de infrabeheerder druk bezig om processen binnen de bedrijfsvoering te digitaliseren, waardoor effectiever en efficiënter kan worden gewerkt. 

Tegelijkertijd worstelt Gasunie met het vinden van geschikt IT-personeel voor de applicaties en systemen die het gebruikt (denk aan SAP- en Microsoft-oplossingen) en voor de IT-projecten die het uitvoert.

Gasunie verwacht de komende jaren meer IT-experts in te moeten huren. De raamovereenkomsten zijn daarom ook groter dan de vorige mantelcontracten. Het gasbedrijf werkte hiervoor met Atos, Sogeti en de combinatie CGI, Brunel en Vitas. Atos is nu afgevallen, in plaats daarvan is de combinatie Accenture en Cegeka geselecteerd. Het CGI-consortium is uitgebreid met ilionx.

Reacties van de winnende partijen

Janine Tjassens, Senior Vice President bij CGI: “We zijn ontzettend trots dat deze aanbesteding ons gegund is. Deze raamovereenkomst stelt ons in een unieke positie om Gasunie te blijven voorzien van de juiste kennis en ervaring, zodat de organisatie nu en in de toekomst kan bijdragen aan een duurzame energievoorziening. We leggen een sterke basis voor optimale dienstverlening om Gasunie te ondersteunen in de energietransitie.”

Marco Zandvliet, Directeur Consulting bij Cegeka: “We zijn verheugd om de Gasunie als nieuwe klant te verwelkomen. Samen met Accenture zullen we ons inzetten om de Gasunie te voorzien van hoogwaardige IT-professionals die haar verder helpt bij hun missie om Nederland te voorzien van schone energie.”

Eerder dit jaar sloot Gasunie ook grote raamovereenkomsten met aannemers (tienjarig contract ter waarde van €4 miljard) en ingenieursbureaus (tienjarig contract ter waarde van €280 miljoen).